Rodinný dům

Rodinný dům
Adresa: Quinta do Lago, Algarve, Portugalsko
Realizace:1984-89


Víkendový dům v Algarve leží v těsné blízkosti golfového hřiště, což mělo za následek velmi přísnou regulaci - dům musel být bílý, přízemní, s maximálním zastavěním 20% pozemku. Architekt Souto de Moura se s tím vypořádal skvěle. Velmi přehledné vnitřní uspořádání a výrazová síla tohoto domu sledují mimo jiné arabské motivy pro Pyrenejský poloostrov fatální. Proto dům tak trochu vybočuje z řady.
Na tomto domě mne fascinuje řešení vstupu. Mám rád motivy plynutí a pozvolného přechodu. Tento prvek mi na mnoha místech, kde se bydlí, chybí. Předzahrádky, pavlače, atria, stříšky, terasy atd. V Algarve nás Souto de Moura nejprve uvede do vstupního atria, kde je pocit závětří doveden do maximálního perfekta. Odsud vstupujeme do nepříliš prostorné haly, abychom prostorově explodovali v navazujícím obývacím pokoji s jídelnou. Použité materiály jsou přírodní a portugalské.
A konečně se dostáváme k prostorovému konceptu, který je vskutku epesní. Většina vnitřních prostor je pozoruhodně zastřešena - obývací pokoj vrchlíkem koule, vstupní hala jehlanem, chodba převýšeným kvádrem atd. Vzniká tak nejen jedinečný vnitřní prostor, ale i skulpturální střešní krajina, kterou známe např. z realizací Le Corbusiera. V Algarve je pravdivý otisk interiéru vyjádřen ve vnější formě nikoli kompozicí okenních otvorů jako u Loose, ale různými zastřešujícími prvky, čímž vila získává nezaměnitelný výraz a náš obdiv. Inu, Souto de Moura nás zase jednou dostal.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krása zas
Jeník
18.11.09 12:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Eduardo Souto de Moura