Bytový dům Monte Elbruz

Bytový dům Monte Elbruz
Adresa: Polanco, Mexico City, Mexiko
Projekt:2007
Realizace:2008
Užitná plocha:6300 m2
Zastavěná plocha:800 m2
Plocha pozemku:1300 m2


Stavění města ve městě
Pozemek se nacházel ve složitém území, které bylo původně určeno pro výškovou zástavbu a bylo již z velké části zaplněno – sousední budovy dosahovaly výšky 14 až 30 podlaží. V průběhu navrhování však byly změněny regulační předpisy, které omezily maximální počet podlaží na šest plus střešní zahradu.
Jasně dané požadavky na hustotu zástavby – 24 bytových jednotek o ploše 164 m², pozemek o velikosti 1300 m² a 30 metrů dlouhá uliční strana – vedly k tomu, že 60% bytů má výhled do nitra pozemku. Po akceptování těchto podmínek jsme zvolili návrh dvou bloků odsazených 60 cm od hranice pozemku, čímž mezi bloky vznikl centrální dvůr přebírající roli zelené zóny, kudy se do bytů dostává světlo, ale také vytváří fasády odpovídající velikosti pozemku.
Stavební program umožnil nabídnout 66% bytových jednotek zelenou plochu. Spodních osm bytů s vlastní zahradou a horních osm se střešní zahradou. Všechny byty jsou navíc dvoupodlažní.
Přístupovou cestu doplňují zrcadlící se bazény a zahrady. Kromě toho je v projektu počítáno s recyklací dešťové vody pro zavlažování zeleně a mytí aut.
Stavební program jednotlivých bytů o rozloze 164 m² tvoří dvě ložnice, 3.5 koupelny, pracovna, jídelna, kuchyně, obslužné prostory a všechny tyto místnosti jsou uspořádány kolem 6 metrů vysokého obývacího pokoje. Program bytů doplňují ještě společná část s tělocvičnou a plaveckým bazénem ukrytým v prvním podzemním podlaží.
Čelní fasáda domu se honosí dvěma pískově zbarvenými štíhlými vertikálními betonovými deskami, které jsou odsazeny od vlastní hmoty domu. Tyto části se dvěma pohledovými stranami byly odlity z betonu s příměsí mramorových zrnek. Do betonových ploch byl později vysekán reliéf kmene s větvemi, které mezi deskami plynule navazují. Tyto desky, které působí jako by se vznášely před fasádou domu, jasně vymezují obvodový plášť stavby.
Jedním z nejdůležitějších cílů tohoto návrhu je vytvořit iluzi štíhlejšího objemu, vyvarování se hluku a za pomocí pozitivního architektonického výrazu zapojení a propojení projektu s jeho okolím.
Vnitřní fasáda byla navržena jako město ve městě, snaží se dosáhnout pohybu a interakce skleněných ploch a hliníkových panelů se sklopnými průduchy. Pro získání většího soukromí jsme zvedli úroveň podlah bytů o 90 cm a navíc jsme ještě přidali 70 cm vysoký vnitřní parapet, který zabraňuje přímému vizuálnímu kontaktu z venkovní přístupové cesty. Toho bylo dosaženo vytvořením vlastního schodiště ke každému bytu.
Jakmile bylo dosaženo odpovídajících vnitřních pohledů, bylo našim dalším úkolem obložit obvodové fasády kovovým pláty, poněvadž zbývající tři fasády sousedí prakticky přes celou svoji výšku s okolními parkovacími domy.
Na zadní straně domu jsme do výtahové šachty navrhli vertikální okno potištěné obrazem mraků, kam skupina dětí vymyslela příběh o látajícím červeném deštníku.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Garduño Arquitectos