Bytový dům v Řevnicích

Bytový dům v Řevnicích
Adresa: Komenského, Řevnice, Česká republika
Investor:Gepard Home
Realizace:2007–2008
Plocha pozemku:590 m2


Foto: Filip Šlapal
Dům se nachází nedaleko náměstí Krále Jiřího z Poděbrad při ulici Komenského v prostoru uzavřeného dvora, který byl v minulosti zastavěn nesourodou strukturou přístavků sloužících jako dílny.
Na relativně malý pozemek s celkovou plochou 590 m² se podařilo umístit objekt bytového domu s 11 bytovými jednotkami.
Dům o třech nadzemních podlažích a podkroví ze tří stran kopíruje hranici pozemku, jižní fasáda je otevřena do soukromého dvora.
Hmota domu je tvořena jednoduchým tvarem kvádru se sedlovou střechou ze které vystupuje trojice vikýřů.
Přízemí je využito pro parkování, vstup a potřebné zázemí. V ostatních podlažích propojených schodištěm umístěným při severní fasádě se nacházejí 4 a 3 byty. V podkroví jsou 4 mezonetové byty.
Parkovací stání jsou volně otevřena do prostoru dvora což přispívá k celkovému odlehčení samotného objektu.
Celkový rozpočet na dům byl velmi omezen, proto jsme se s investorem dohodli na klíčových preferencích materiálu. Konstrukce je z keramických tvárnic s panelovými stropy. Krov je klasický dřevěný s plechovou krytinou z titanzinkového plechu. Okna dřevěná z euro profilů zasklená izolačními dvojskly.
autorská zpráva

Chvála obyčejnosti

Někdy může přinést potěšení i to, že na jednom náměstí vznikl jednoduchý městský dům, který nic nepředstírá.

Hovoří se dnes stále častěji o potřebě zahušťovat současnou zástavbu měst a městeček tak, aby se ulice nešířily stále dál do polí a urbanistická struktura se naopak stávala zajímavější. Nemyslí se tím rušení parků a zahrad, ale spíše zaplňování tzv. zbytkových ploch po dílnách, dvorcích, průmyslových areálech. V některých místech už došlo k tomu, že jednotlivé obce na sebe plynule navazují, například v údolí řeky Berounky Černošice plynule přecházejí do Dobřichovic a ty zase do Řevnic.
Řevnice bývaly vesnicí s barokním kostelíkem, zhruba před sto lety tu začala výstavba letních sídel ve velkých zahradách, později přibyly ulice s dalšími domky. Výsledkem je dnes neurčitost a zmatek. Jsou tady například hned dvě náměstí vedle sebe. První tradiční, s kašnou uprostřed, druhé s rozlehlým trávníkem, jehož plocha vypovídá o bezradnosti – možností, jak s místem naložit je příliš mnoho, a proto zatím nebyla využita jediná.
Bytový dům od ateliéru 4DS na tomto „náměstí“ do poslední chvíle nevidíte, je totiž skrytý ve dvoře. Developerská firma tak využila malý pozemek, který jistě nepůsobil jako ideální parcela. Autor se zde potýkal s řadou omezení. Odstupy od sousedů jsou minimální nebo téměř žádné a náklady na stavbu byly investorem stanoveny spíše nižší. Zadání totiž znělo na obyčejný dům, kde se budou prodávat levné byty.
Tyto limity však autoři hodnotí jako přínos – byly dány jasné, jednoznačné výchozí podmínky včetně tradiční šikmé střechy (tento požadavek vznesl městský úřad). Zvolili proto pouze dva základní prvky: střechu z titanzinkového plechu a dřevěná okna. Ostatní, jako například fasáda a vnitřní vybavení byly ponechány v co největší jednoduchosti. Celkové zpracování je však kvalitní, dbalo se na slušné dispozice bytů  i na detaily jako je pěkně vyskládaná  dlažba z odpadu ze štípaných kostek nebo kovová vrata. Autor si dal záležet také na tom, aby už tak malý dvůr nebyl tísněn garážovými vraty a nechal parkovací stání v suterénu otevřená.
Výsledkem je příjemný městský dům, který působí solidně. Přitom stojí tam, kde byste ho vůbec nečekali - běžný úkaz ve středověkém městě se spletí uliček a různých zákoutí. Odvykli jsme tomu, pravoúhlý urbanismus novodobou zástavbu většinou zcela ovládl.
Hana Vinšová
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc pěkné
Daniel John
23.06.09 01:36
Moc hezké II.
Kaker
23.06.09 10:10
hezké, ale...
David
23.06.09 05:55
......dispozice
arch
24.06.09 11:29
ono
karel
24.06.09 03:54
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 4DS spol. s r.o.