Mirador

Mirador
Autor: MVRDV
Spoluautor: Blanca Lleó
Adresa: Calle Princesa De Eboli 13-21, Madrid, Španělsko
Investor:EMV del Ayuntamiento de Madrid
Realizace:04.2005
Náklady:10 890 000 Euro
Otevření evropských hranic mělo ve Španělsku za následek stavební boom. Hodnota pozemků se enormně zvýšila, což vedlo k ohromné bytové výstavbě. Těmto činnostem v Madridu napomáhají obří nové rezidenční čtvrtě obklopující historické centrum. Řadu těchto nově vzniklých měst tvoří bloková zástavba se soukromými vnitřními dvory. Introvertní architektura s malými okny se poněkud vymyká tradiční extrovertní španělské kultuře. V PAU de Sanchinarrro, jednom z těchto nových měst, ležícím na severovýchodním okraji Madridu byly poskytnuty dva pozemky, aby na nich mohl vzniknout “únik“ z uniformity a klaustrofobie moře šestipodlažních bloků. U prvního “úniku“ je obytný blok obklopující nepřístupný vnitřní dvůr “převrácený“ tak, aby z veřejně přístupné terasy mohlo být vidět město i pohoří Guadarrama. Věž zachraňuje volný prostor, který je tolik potřebný v moderním městě. Obyvatelům domu a jeho sousedům se nabízí velkorysý výhled z výšky 40 metrů nad zemí a společnou zahradu, kde mohou rozjímat nad obzorem. Projekt přivádí bytovou výstavbu do nového městského prostředí a teritorií. Poloveřejné vyvýšené náměstí bude snadno přístupné výtahem přímo z náměstí obklopujícího stavbu. Venkovní eskalátor se však ukázal být pro rozpočet sociálního bydlení příliš drahý.
Tento zvednutý veřejný prostor je obklopen rozmanitými rezidenčními čtvrtěmi, širokou škálou kompaktního bydlení pro různé sociální skupiny s různými životními styly. Na rozdíl od sériového a racionalního opakování standardních rodinných jednotek jsou zde bytové jednotky seskupeny do malých “staveb“. Tyto “bloky“, vyskládány a slepeny, vytváří nový věžovitý superblok. Štěrbiny mezi bloky slouží jako komunikační zóny. Jsou koncipovány jako malé vertikální ulice. Jejich různé směrování a propojování nakonec vytvořilo řadu typologií, které jsou sestavovány de malých předměstí. To vede ke svislému sledu schodišť, hal, pódií a ulic. Vytváří se tím vertikální sousedství.
Projekt se stal pro své okolí vztažným bodem. Schválení realizace tohoto projektu lze rovněž chápat jako skutečnou a upřímnou sebekritiku, což je obdivuhodný prvek. Možná je také jedním ze základních prvků, zejména pro kulturu, která chce být otevřená, živoucí a kosmopolitní.
MVRDV
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV