Ubytovna Scuol

Ubytovna Scuol
Autor: ARGE Sursass
Adresa: Prà da Faira, Scuol, Švýcarsko
Investor:Švýcarská nadace pro sociální turistický ruch
Soutěž:2001
Projekt:2005-06
Realizace:05-12.2007
Náklady:5 000 000 Euro


Vzniklý symbol
Ubytovnu tvoří engadinský dům oproštěný od kýče. Tento monolit stojí sebevědomě přímo pod železniční zastávkou.

O ubytovně se mluvilo na základě výstavy ‹Nastávající symbol› ještě před zahájením stavby. Nyní se ubytovna stala skutečným symbolem, který se začlenil mezi perly do řetězce švýcarských hostelů. Noclehárna ve Scuol je prvním nově postaveným ‹Jugi› (odvozenina ze slova Jungenherberge - mládežnická noclehárna) za mnoho posledních let. Čtveřice engadinských architektů, kteří kvůli tomuto projektu spoluzaložili ARGE Sursass, postavili engadinskou architekturu oproštěnou od kýče a podbízení se. Střecha monolitu je mírně nakloněná, stejně tak jako jsou mírně zalomeny jeho čtyři stěny. Okna pětačtyřiceti pokojů mají hluboká ostění a na fasádě jsou mezi sebou rozmístěny v nepravidelných rozestupech. Nárožní okna a velké prosklené plochy vyznačují společné prostory. Úzké štěrbiny pak nabízí výhled z chodeb. Pohled na půdorys dokonale ozřejmí, jak dům vznikal: ve středu se nachází jádro se schodištěm, výtahem a společným hygienickým zázemím, kolem něhož jsou v náležitém odstupu a mírně pootočené uspořádány čtyři bloky pokojů. Jsou tu dvou a čtyřlůžkové pokoje s vlastní sprchou a šestilůžkové, které využívají společné hygienické zázemí.
Hromadné ubytování patří minulosti. Dnes jsou vyžadovány dvoulůžkové pokoje s vlastní sprchou a WC. Dřevěná podlaha upozorňuje: jsme na horách a ne ve městě. Ačkoli je ubytovna přizpůsobena spíše mladšímu publiku, nechtěli architekti navodit žádnou 'cool' atmosféru a dodávají: «Jsme v horách a člověk by to měl také pocítit». To se jim podařilo, poněvadž – nebo právě proto – rozpočet stavby omezil volbu na několik málo materiálů; výsledný obraz určují beton, dřevo a omítka. Klenotem uvnitř domu je dřevem kompletně vystlaná společenská místnost s velkým rohovým oknem. Ostatně musíme děkovat tvrdohlavosti architektů, že je na podlahách v pokojích dřevo a nebylo v ubytovně položeno standardní linoleum.
Vlastně tu neměla stát žádná ubytovna. Scuol je podle třístupňové kategorizace druhořadým místem, které je ve Švýcarsku známé, ale nevyžaduje vybudování ubytovny. Dolní Engadin byl až doposud bílou skvrnou na mapě. V roce 2001 vypověděla Švýcarská nadace pro sociální turistický ruch smlouvu s Rolnickým svazem Dolního Engadinu na pozemek, kde dříve pořádal svoje dobytčí trhy. Poté se nad projekt stáhl temný mrak: ve Scuol měl vzniknout hotel ‹Cube›. To by však pro ‹Jugi› znamenal konec, poněvadž zde nebylo místo pro dva hotely s podobnou klientelou. Poté, co byl projekt ‹Cube› zrušen, ubytovna svůj záměr opět oživila. V dubnu 2005 zajistily horské dráhy (jeden z promotérů ‹Cube›) a obec financování projektu a ve stejném roce byla zadána objednávka projektu. Konečná realizace pak trvala rovný půlrok.
0 komentářů
přidat komentář