Lesní věž

Lesní věž
Autor: SeARCH
Adresa: Landgoed Schovenhorst, Garderenseweg 93, Putten, Nizozemí
Realizace:2004-09


Co může získat finančně nevýdělečný venkovský statek ze stavby rozhledny a spojovacího tunelu pod silnicí rozdělující park na dvě části? Přitáhne každoročně pozornost předpokládaných 50,000 návštěvníků a budou všechny tyto příjmy zpětně pohlceny službami těmto návštěvníkům?
Statek Schovenhorst vznikl v roce 1848, kdy průmyslník Schober získal tuto neúrodnou půdu. S představou vybování lesa, spíše než z důvodu ochrany přírody, shromáždil pro zahradnický experiment semena jehličnatých stromů z celého světa; jeho představou bylo, že rychle rostoucí jehličnany mohou poskytnout řešení ve stoupající poptávce po výrobním dřevu. Statek je rozčleněný na malou a velkou borovicovou plantáž, kde rostou nejvyšší sekvoje v Holandsku a jsou vysoké přibližně 43 metrů. Zatímco americké sekvoje mohou vyrůst až do výšky 110 metrů, je tato čtyřicetimetrová hranice maximum, kterého lze v relativně suchých podmínkách holandské písčité země dosáhnout.
Současné vedení statku původně navrhovalo vysokou lávku v korunách stromů, ale brzy si uvědomilo, že s rozpočtem, který byl k dispozici, je tento záměr nedosažitelný. Následně vznikla debata o návrhu lesní věže, která by byla koncipována jako zhuštění se všemi rysy původní lesní lávky, spíše než jako prostý vertikální výstup na věž. 'Větve' věže poskytují místo k různým aktivitám a vyhlídkám podél vertikální cesty. Případně lze spatřit jen oblohu, větve, zemi nebo celkové panorama. Ve výšce 30 metrů mohou návštěvníci vstoupit do zavěšené horolezecké sítě nebo nakloněné herní části. Cesta není ukončena předpokládanou panoramatickou plošinou, ale novou částí lesa. Zde se mohou uskutečnit další experimenty růstu jehličnanů ve zvýšeném patře.
U podzemního propojení jsme si přáli vyhnout se vytvoření obyčejného tunelu. Boční náspy po obou stranách stezky jsou strmější a stále se zvyšují až se v místě průchodu pod cestou 'zahnou' k sobě. Nejsou však zcela spojeny, ale ponechávají úzkou čtyřcentimetrovou štěrbinu, kudy do tmy proniká kousek světla. Průchod se tak nestává zcela podzemím, ale zůstává si vědom silnice křižující nad ním.
SeARCH

Náhorní plošina má průměr 17 metrů a váží 480 tun. Stromy, které se nachází nahoře rozhledny, byly speciálně vybrány pro toto místo a s tříletým předstihem vysázeny v areálu Schovenhorst, kde byly připravovány na svoji ojedinělou cestu do nebe.
Během zvláštních příležitostí může být kolem středu věže rozloženo indiánské 'týpí'. Při pohledu zdola, je vidět spodní část plošiny, kde se v jejím měděném obkladu zrcadlí obraz okolního lesa. Tento prvek pomáhá lesní věži ve splynutí se svým okolím a zároveň pomáhá ještě více rozehrávat dialog mezi lesem a věží.

autoři: Bjarne Mastenbroek, Elke Demyttenaere
spolupráce: Ad Bogerman, David Gianotten, Wilko de Haan, Karlo Thornbury, Gert Jan Machiels, Thomas van Schaick
stavební inženýr: Pieters Bouwtechniek Haarlem
dodavatel: De Combi Deventer
zahradní architektura: BSI Bomenservice
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
radost
ie
04.06.09 01:44
:)
Pavla K.
05.06.09 08:40
výhled
Aleš Zahrádka
05.06.09 09:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SeARCH