Polyfunkční dům OCELOT, Praha

Polyfunkční dům OCELOT, Praha
OCELOT je kočka. Díky fonetické podobě dala své jméno ocelovému domu, který vyrostl na místě bývalého ČKD – ocelového srdce Československa. Ocelová forma domu vychází z  místního génia loci. Severní, západní i východní fasáda domu je vyrobena z ocelových plátů. Použitá speciální ocel rychle zrezne, ale proces rezavění se brzy zastaví a vzniklá vrstva kysličníku železa naopak ocelové pláty chrání. Celý dům se tak promění v solidní ocelový ingot. Ocelot – kočka – se promítá do ocelové fasády i graficky. Na ještě nezrezavělé ocelové pláty fasády byla abstraktní podoba kočky nanesena bezbarvým lakem. Grafický obraz se objevuje až během procesu reznutí. Životnost laku je časově omezená – kresba postupně zmizí. Pomíjivost věcí, stejně jako nezničitelného ČKD…
Jižní fasáda, v kontrastu s ostatními, je naopak velmi členitá, lehká a barevná. Tyto barvy procházejí interiérem celého domu a pronikají okenními otvory i do ostatních fasád.
Obytný polyfunkční dům stojí na ploše 2200 m². Zastavěná plocha činí cca 800 m². Dům má 2 podzemní a 9 nadzemních podlaží. V podzem- ních patrech jsou navrženy garáže, skladovací kóje, společný vinný sklep a technické zařízení budovy. V přízemí je kavárna, skladovací kóje a byty, v ostatních patrech jsou pouze byty a ateliéry. (Bytů je 53, atelierů 6, parkovacích stání 62.) Ke každému bytu náleží jedna skladovací kóje a jeden uzamykatelný box ve vinném sklípku.
Konstrukci domu tvoří železobetonové monolitické stěny a stropy založené na pilotách a vodovzdorné železobetonové vaně. Většina betonových konstrukcí zůstává pohledová. Obvodový plášť- severní fasáda a část východní a západní, lehká sendvičová, vnitřní povrch Fermacell, vnější povrch ocelové nýtované pláty, jižní fasáda lehká sendvičová, vnitřní povrch Fermacell, vnější povrch barevné desky typu Beronit. Všechny fasády sou tepelně izolovány 240mm Orsil. Objekt je zásobován teplem horkovodem z teplárny. Teplá voda připravená ve výměníkové stanici je rozvedena do jednotlivých bytů vertikálními šachtami. V každém bytě je umístěna samostatná jednotka (Maybes) s vlastní přípravou TUV a ÚT a měřením spotřeby tepla, přístupná vždy z veřejné chodby.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
slabé
michal krejci
22.06.09 02:52
k domu
Miroslav Peterka
10.11.09 10:34
velmi slabé
Eva
11.11.09 03:20
@michal krejci
Nikola Stibůrková
28.10.13 10:19
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SEA Architekt