Vila u Brna

Vila u Brna
Autor: Ivan Ruller
Realizace:2005-08
Užitná plocha:495 m2
Zastavěná plocha:260 m2
Plocha pozemku:7500 m2


x
Nedaleko Brna, v hornaté krajině na samém okraji chráněné krajinné oblasti, se nachází na jihozápadním svahu parcela, z níž jsou jedinečné dálkové výhledy na údolí nedaleké řeky a brněnskou pánev  lemovanou vzdálenými hřebeny. Celá severní strana je přitom chráněna strmým svahem s mohutným vzrostlým lesem. Vzhledem k tomu, že parcela leží mimo ostatní zástavbu, nabídla jedinečnou možnost realizace solitérní vily s mimořádným propojením vnitřního a vnějšího prostoru.
Podmínky zadání byly dvě: čistý, k samým kořenům jdoucí funkcionalismus a přírodní materiály s dokonale provedenými detaily. První podmínka určila tvar domu, který tvoří dva absolutně čisté, hladké  kvádry o nestejných výškách svírající pravý úhel. Jeden z kvádrů je vyložen  na štíhlých betonových sloupech, čímž vznikl prostor pro parkování vozů. Mezi oba kvádry je vsazen přírodní biotop, v jehož hladině se dům nádherně zrcadlí.
Druhá podmínka určila finální vzhled domu. Klasicky prováděná jemná sněhobílá omítka odpíchnuta od země kamenným obkladem soklu, dřevěná okna v barvě kmenů přilehlých borovic, dřevěné podlahy a především dominantní užití překrásného travertinu na atiky, moniery, parapety, podlahy a obklady stěn.
Dům má dvě podlaží.
Srdcem domu je vstupní hala přes obě podlaží s dominantním vřetenovým schodištěm, jehož prostorově zakřivená madla a dřevěný obklad schodišťových moniérek demonstrují absolutní vrchol řemeslného umu.
Bazénová hala oddělena od vstupní haly celoskleněnou stěnou ji dodává další objemový rozměr. K vstupní hale přiléhá zimní zahrada a vstup do technické místnosti a relaxačního centra.
Ve druhém podlaží nad bazénovou halu byly situovány dva pokoje s lázní, šatní chodba lemovaná po celé délce vestavěnými skříněmi a samostatný pokoj pro hosta. Ve druhém křídle je situována hlavní multifunkční kontinuálně řešená obytná hala s výstupem prosklenými posuvnými stěnami na terasu s půlkulatou zádí. Hala v sobě integruje část velkorysého sezení, pracovnu s knihovnou, jídelnu a kuchyň, z níž je vstup do místnosti sloužící pro praní, sušení a domácí práce. Svojí plochou 150 m² a výškou 3,7 m je dominantním prostorem domu a otevřením prosklených stěn se zcela stírá hranice mezi tím, co je ještě uvnitř a co už je vně domu, což je umocněno bezbariérovým přechodem vnitřní a vnější podlahy.
Domem jsou vedeny dva křížové průhledy, jeden od kuchyňského koutu napříč halou a chodbovou šatnou až do nejzazšího pokoje, druhý z venkovní terasy podél celé haly přes prosklenou zimní zahradu až do venkovní zahrady.
Obě střechy jsou řešeny jako vegetační a v současné době se připravuje výstup z terasy na střechu vyššího kvádru, kde bude umístěno letní sezení s výhledem srovnatelným snad jen s nedalekou rozhlednou.
Celá realizace byla vedena s důrazem na: absolutní  funkčnost, jednoduchost, čitelnost, integraci úložných prostor, jednoduchý provoz, snadnou údržbu, kvalitní materiály, dokonale provedené detaily ale i jistou jedinečnost.

Více staveb od Ivan Ruller