Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Městská sportovní hala v Kuřimi - 1. cena

Autor: CUBOID ARCHITEKTI s.r.o. | Aleš Papp, Milan Vít, Magdalena Pappová
Adresa: Kuřim, Česká republika | mapa
Soutěž: 2009

Spolupráce: Ing.arch. Filip Kándl, Ing.arch. Peter Mosio

Bílá a Černá

jako barvy Kuřimi,
jako protiklady, které se doplňují,
jako míč,
jako hra….


A    Urbanistické řešení
Městská sportovní hala je navržena do prostoru mezi stávající průmyslový areál a plochu hřiště. Ustoupením vstupního průčelí od stavební čáry si budova vytváří důstojný předprostor, který  je zároveň předpokladem pro další urbanistické dořešení území. Díky své příčné orientaci stavba ponechává severní část pozemku volnou pro umístění venkovních sportovišť, nebo jako prostorovou rezervu případného dalšího rozvoje. Hmota haly se přizpůsobuje terénní konfiguraci, na úrovni snížené severní části parcely jsou vlastní tělocvičny, hlediště pak stoupá na vstupní úroveň zvýšeného přízemí.

B    Architektonické a konstrukční řešení
Budova je navržena jako kompaktní prolamovaná kra, která svou vnější formou reflektuje vnitřní provoz. Lomy fasád jsou i předěly bílých a černých ploch. Tvar a barevnost vyčleňují stavbu ze svého okolí.
Přístup pro pěší navrhujeme chodníkem pozvolna stoupajícím od ulice ke vstupní terase. Úroveň přízemí je o cca 2m zvýšena oproti niveletě stávajícího terénu. Na vstupní halu s recepcí navazuje jednostranné hlediště, klesající k palubovce. Pohyb diváků, vnímaný zvenčí horizontálním oknem, bude oživovat průčelí haly. Vstupní hala plynule přechází do vysokým střešním světlíkem osvětleného foyer, odkud je možné prosklenými stěnami sledovat dění na hrací ploše a v tělocvičně. Z tohoto prostoru je zároveň přístupný obchod a bufet, jehož sezení je součástí foyer.
Po schodišti nebo výtahem sestupujeme od recepce do polozapuštěného suterénu, přes šatny do velké haly, tělocvičny a posilovny. Na této úrovni rovněž navrhujeme místnosti technického zázemí, prádelnu, a v prostoru pod hledištěm sklady. Komunikační systém je důsledně rozdělen na čistou a špinavou zónu.
Z konstrukčního hlediska je budova ocelový skelet, opláštěný kovovými kompozitními panely v kombinaci s okny a světlíkem s čirým zasklením. Nosná konstrukce haly budou ocelové plnostěnné vazníky, svým uspořádáním vytvářející lichoběžníkovou prostorovou strukturu, napomáhající příznivé akustice interieru.
Strojovna vytápění, chlazení a vzduchotechniky je v mezaninu nad recepcí a toaletami u vstupu, předpokládáme použití tepelného čerpadla jak pro vytápění, tak pro chlazení v letním období.









Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.05.09
Návštěvnost: 34871 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.