Obecní dům v Lukovečku

Obecní dům v Lukovečku
Budova základní (dříve obecné) školy v obci Lukoveček byla stejného typu, jaký se od doby Rakouska-Uherska vyskytoval po celém českém a moravském venkově.
Přízemní objekt s jednou třídou v polovině půdorysu a s bytem učitele ve druhé polovině. Půda byla využívána pouze pro skladování, stejně jako malý sklep. V této podobě byla škola využívána až do 70. let dvacátého století. Do té doby byla vyměněna okna a předělána omítka na fasádě. Okna změnila rozměry a proporce a z fasády zmizel původní dekor. I za novou omítkou se, ale až do konce školního provozu před třiceti lety topilo v kamnech na uhlí. Bez dalších změn byla potom stavba příležitostně užívána pro potřeby zahrádkářů.
Představitelé obce se rozhodli pro opravu objektu a jeho nové využití jako obecního sálu a klubovny. Po přesídlení místní hospody totiž v obci nezbyl žádný větší shromažďovací prostor. Obec se rozhodla přestavbu realizovat z uspořených prostředků, bez jakýchkoli dotací.
Hlavním úkolem přestavby a přístavby bylo dobudovat hygienické zázemí a vytvořit dostatečně velký sál. Všechno ostatní bylo provedeno nejjednodušším možným způsobem, půda i sklep byly nadále ponechány jako nevyužité. Konstrukce byly ošetřeny nejlevnějšími dostupnými prostředky a postupy, střecha zůstala původní včetně krytiny z hliníkového plechu. Tam, kde bylo možno použít beton bez povrchové úpravy, zůstal neomítnutý. Temperování je zajištěno elektrickými přímotopy a vytápění potom dvojicí krbových kamen na dřevo.
Pouze změnou okenních otvorů, jejich formátů a osazení, jsme se pokusili novými prostředky vrátit budově její dávno minulou "obecní" tvář.
NEW WORK
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
milé!
Štěpán Vymětal
11.07.09 11:11
pěkné
Martin
13.07.09 06:11
Méně je více (Less is more)
Dr. Lusciniol
13.07.09 11:02
ideální spojení
Eva Posseltová
28.05.10 09:26
Petr
28.05.10 07:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK