Spacebuster

Spacebuster
Adresa: Manhattan, Brooklyn, New York, USA
Realizace:17.04. - 26.04.2009
Spacebuster je mobilní samonosná nafukovací konstrukce – přenosný, roztažitelný pavilon – navržená k tomu, aby přetvářela veřejné prostory všeho druhu v místa ke společenskému shromažďování. Nově interpretovaný předešlý projekt Raumlabor, Küchenmonument (představeného v Evropě v roce 2006-08), bude mít Spacebuster svou americkou premiéru dnes večer a pak bude následujících deset večerů cestovat po Manhattanu a Brooklynu a hostit různé společenské události.
Pavilon se skládá z nafukovací bubliny podobné kopuli, která se vynořuje z dodávky, v níž je také kompresor udržující Spacebuster nafouklý. Kopule se rozpíná a organicky přizpůsobuje svému okolí, ať už je to na poli, v lesnatém parku nebo pod silničním nadjezdem. Materiál tvoří průsvitný plast, který umožňuje, aby všechny události odehrávající uvnitř kopule – promítání, přednášky, obědy nebo diskuze – byly vidět také zvenku. Stejně tak opačně se během události stává z venkovního prostředí kulisa.
Každý z těchto deseti večerů bude uspořádaný ve spolupráci s nějakou společenskou skupinou, nevýdělečnou organizací, univerzitou nebo uměleckou organizací.
Storefront for Art and Architecture

Rozbíjení prostoru
Z vnitřku tvrdé skořápky se nadýmá měkká bublina, městský pokoj vlající za zadku dodávky. Tento džin v lahvi slouží pro okamžité divadlo a předvádí, jak může vítr v tašce vytvořit instantní architekturu. Tohle však není obyčejný vysunovací cirkusový stan. Spíše než aby byl upotřeben k zábavě, jako cirkusácký akt nebo jako neživá architektonická hmota, Spacebuster konzumuje svoje diváky a ti jej naopak přetvářejí. Dotýkat se, vidět a být viděn skrz, pít a debatovat uvnitř.
New York je plný neviditelných zdí. Prostory, které Spacebuster rozbíjí, jsou oploceny nehmatatelnými hranicemi. Rozbíjení prostoru je o dekomprimování prázdna, bujení mezi trhlinami, mačkání vakua, obalování okamžiku. Dvojsmyslnost již není přirovnávána k amnézii. Z podivné, ale přesto banální podívané nafukování, vytváření zdí a hranic, se vyklube předehra k překračování hranic a prostupování objemů. Spacebuster nás mobilizuje k mobilizování prostoru.
Vstup do Spacebusteru, beztvaré záhady: stavby s certifikátem od stavebního úřadu. Vozidlo s povolením od úřadu pro motorová vozidla. Pouliční slavnost potvrzená dopravním úřadem. Experimentální laboratoř Raumlaborberlin. Vdechovat inertní prostor, zadržet dech dokud se prostor znovu neprobudí, i kdyby to bylo jen na chvíli. Vydrží vzpomínka? Jak přeměníme tento zážitek agilního vytváření místa do každodenní praxe rozbíjení městského prostoru?
Gideon Fink Shapiro
0 komentářů
přidat komentář