Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Škola s víceúčelovou halou

Autor: Bearth + Deplazes Architekten | Valentin Bearth, Andrea Deplazes, Daniel Ladner
Adresa: Tschlin, Švýcarsko | mapa
Web: www.tschlin.ch
Investor: Politische Gemeinde Tschlin
Náklady: 2 950 000 Euro Realizace: 1993
Soutěž: 1991

Na místě, kde se vše přikře svažuje, je každá rovná plocha velmi cenným místem, které přejímá veřejný význam. Na okraji vesnice byla ke stávající škole nasypána rozlehlá plošina – svým způsobem primární architektura – sloužící žákům ke sportování a během přestávek. Napříč k plošině byla konzolovitě umístěna víceúčelová hala. Tuhý obvodový plášť je zakryt tenkým listem střechy. Přestože byla hala vybetonována do velkoplošného bednění, tak díky výrazné tmavě červené lazuře působí lehce a křehce jako kus nábytku zhotovený z ušlechtilé překližky. Vnitřek haly je obložen voskovaným modřínovým dřevem, takže osciluje jako těleso hudebního nástroje. Terasa, kde se nachází vstupní hala, se z jedné strany napojuje na školu s halou. Lze se z ní také dostat přímo na plošinu malého školního náměstí. Vznikl tak kaskádovitě odstupňovaný sled několika náměstí.
Bearth & Deplazes

Vesnice Tschlin leží na slunečné terase vysoko nad údolím v nejspodnější oblasti Dolního Engandinu. Jedna ze staveb je člověku hned nápadná a spojuje zadumanou vesnici s moderním světem: rudá víceúčelová hala v sousedství dnes již nevyužívané školy. Zachovává si vesnický tvar i velikost, ale přetváří jednoznačné ve víceznačné. Jednoznačné je umístění: hala leží na spodním okraji vesnice, za ní a nad ní je semknutá vesnická zástavba a vysoké kopce, před ní a pod ní jsou strmé horské pastviny a údolí. Do terénu zapuštěná hala na svém konci ční přes zeď, čímž zdůrazňuje, že zde vesnice končí. Mnohoznačný je výraz stavby: hala je masivní. Lazurový fasádní nátěr a lehce klenutá střecha nechávají betonovou stavbu tvářit se jako tenkostěnný obal. Z dálky hala působí jako lehký dřevěný pavilon, z blízky jako pevná kamenná budova. Vnitřek je obložen teplým a útulným dřevem. Sálová stavba má obyvatelům Tschlinu poskytnout místo pro sport, hudbu a tanec. Stále tu chybí dostatek obyvatel. Podle místního zapisovatele Angelo Andina si do regionu už našlo cestu přes 400 nových obyvatel. Společnost Birraria da Tschlin se chlubí pivem z nejvýše položeného pivovaru v Evropě a vznikají zde nová pracovní místa; ze staré školy se má brzy stát hotel 'Celin'.
Autor: Petr Šmídek, 10.05.09
Návštěvnost: 40999 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.