Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Atelier Olgiati

Autor: Valerio Olgiati
Spoluautor: Conzett, Bronzini, Gartmann
Adresa: Via Stretga 1, Flims, Švýcarsko | mapa
Web: www.olgiati.net
Realizace: 01.2008

Olgiatiho předci vlastní pozemek v centru vesnice Flims již několik století. Stojí zde 240 let starý kamenný dům, který Valeriův otec Rudolf Olgiati citlivě rekonstruoval dlouhých čtyřicet let. V nedávné době vznikla na jižním okraji pozemku garáž, která je součástí kamenného plotu, a na dlouhou dobu posledním přírůstkem je nové sídlo architektonické kanceláře Valeria Olgiatiho. Ateliér svou velikostí, tvarem střechy i vnějšími rozměry kopíruje dřevěnou stodolu, která zde původně stála. Kvůli místním předpisům musela být také použitá dřevěná konstrukce. Vznášející se hmota ateliéru spočívá na betonovém podstavci, který je podpírán komunikačním jádrem s vřetenovým schodištěm a čtveřicí sloupů s nestejných průřezech (2x33/33cm a 2x66/66cm). Mezi další konstrukční zvláštností také patří, že sloupy nestojí v rozích čtvercového půdorysu, ale vždy uprostřed jednotlivých stran. Nároží betonové desky vynášející celý ateliér se tak chovají jako konzoly. Betonová deska je od okolního terénu, který směrem od hlavní ulice pomalu stoupá, oddělena třiceticentimetrovou mezerou. Každý, kdo ze severu přichází hlavním vstupem do ateliéru, musí tuto mezeru překročit.
Návrh se skládá za čtyř úrovní. V suterénu se nachází archiv s technickým zázemím, otevřené přízemí slouží jako parkoviště, hlavní prostor představuje architektonický ateliér a v podkroví nad ním je zasedací místnost. Protilehlým fasádám s mírnou sedlovou střechou dominují rozsáhlé prosklené plochy. O dostatek světla uprostřed hluboké dispozice ateliéru se starají velké světlíky a lichoběžníkové výřezy v dřevěném stropu mezi ateliérem a zasedací místností. O akustické oddělení těchto dvou podlaží se stará zasklení horní galerie. Dvouosá křížová symetrie s centrálním jádrem je narušena diagonálou horní galerie a přidáním otevřeného betonového schodiště. Černě vymalovaný interiér i vnější dřevěné stěny mají vyjadřovat extrovertní povahu a otevřenost ateliéru, který stojí v opačné poloze vůči sousednímu bílému rodinnému domu. Zvolená černá barva zároveň eliminuje matoucí odlesky na velkých prosklených plochách.
Olgiatiho práce jsou vždy racionální. Jeho projekty však mohou na první pohled vzbuzovat podráždění, poněvadž člověk musí nejprve najít klíč k jejich pochopení.
čerpáno z přednášky Valeria Olgiatiho 5. června 2008 na Fakultě architektury v Lublani

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 08.05.09
Návštěvnost: 57522 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.