Mateřská škola Oliver

Mateřská škola Oliver
Adresa: Calle de Antonio de Leyva, Zaragoza, Španělsko
Investor:Ayuntamiento de Zaragoza, Suelo y Vivienda de Aragón
Projekt:2005
Realizace:2006-07


Mateřská školka se nachází ve městě Zaragoza, ve čtvrti Oliver. Představuje klíčový projekt naší nedávno založené španělsko-německé architektonické praxe. Úkol jsme získali na základě vítězství v soutěži pořádané v roce 2005 a neznamenal pro nás pouze založení studia Carroquino|Finner Arquitectos, ale poskytl nám také bezpečné výchozí podmínky ke třem dalším navazujícím zakázkám školek v Zaragoze.
Parcela je situována v typickém prostředí současné španělské městské zástavby, obklopená uniformními osmipodlažními obytnými budovami. Našemu projektu poměrně malého měřítka dominuje svažující se zelená střecha, jež navazuje na topografii vedlejšího parku.
Koncept je založen na dvou hlavních bodech. Na jedné straně vystupuje zcela zásadní vazba na krajinu, jež udává charakter objektu a posiluje také interaktivitu oblasti. Na straně druhé se koncept zaměřuje na funkci – tedy na místo určené pro děti – a nabízí individuální přístup pro skupiny různého věku a jejich specifické potřeby.
Výsledkem je série objemů sestavená pod několikrát zalomenou střechou, kde prostory reflektují různorodé využití. Najdeme zde do široka otevřené prostory určené pro dětské slavnosti a zábavu, stejně jako “na míru šité” nízké prostory pro batolata.
Jednopodlažní objem je organizován uvnitř hřebenovitě tvarovaného půdorysu: Čtyři trakty jsou zde rozděleny travnatými zastíněnými “dvorky” na hraní a vzadu propojeny obslužnými a skladovými prostorami.
Mateřská školka je introvertní budova, prořezaná na vnějším obvodu pouze několika otvory, obložená umělým kamenem černého zbarvení.
Carroquino|Finner Arquitectos
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ALE
KiK
14.05.09 08:05
A co pozemek?
Radek Dastych
14.05.09 10:11
Veselost
Jan Bauer
14.05.09 01:45
Re: A co pozemek?
Josef Malý
02.07.09 04:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Carroquino | Finner Arquitectos