Dům Wolf

Dům Wolf
Adresa: Calle Bureo nº 2364, Sector Andalue, San Pedro, Chile
Investor:Juan Carlos Heijboer
Projekt:2005-06
Realizace:2006-07
Užitná plocha:136 m2
Plocha pozemku:362 m2
Náklady:70 000 USD


Ve zdejší nově postavené předměstské části převažují hlavně podkrovní domy. Mnoho z nich využívá mezeru v zákonech, poněvadž se potýkají s nedostatkem čtverečních metrů povolených DFL2 (chilský zákon týkající se daňových úlev ve stavitelství). Vystoupání na tři patra se nezdá být problém. Absurdní je však předstírání, že šikmou střechou zabírám bez dotazování maximální povolenou výšku (uživatelé pak musí hlavou neustále narážet na nízké trámy).
V tomto případě, mimo zabrání zbylých trojúhelníkových částí pod nakloněnými střechami, a stejně jako u Hockneyho převrácené perspektivy, je svislé hmota mírně seříznuta diagonálními odchylkami, které se snaží vyhnout svým nejbližším sousedům a nasát zbývající svobodu ze dvou vedlejších nevyužitých malých ploch. Stavební program se pokouší vyřešit svobodný a převážně samotářský život někoho, kdo právě obnovil své manželství a otcovství (s dětmi, které jsou dnes již dospělé a navštěvují jej pouze příležitostně).
Obslužné části, vertikální komunikace a různé skladovací prostory pomáhají vymezit stísněné postranní mezery pozemku. Dvě hlavní a nejrozměrnější místnosti zabírají v podélném směru opačné konce a různé výškové úrovně domu: směrem k zadní části pozemku se nachází společenská místnost navazující na přírodní terén; prostor směrem do ulice (s výhledem na nešťastné okolní domky) umožňuje více neformální a rodinné schůzky (pod autoritativní, téměř nerozvážnou ochranou soukromé pracovny umístěné ve třetím podlaží).
Centrální prostor je tvořen opakováním čtyř tuhých ocelových rámů (sloupy i trámy jsou ze stejného profilu IPE240) na nichž, při pohledu na podélný řez, jsou postaveny částečně se překrývající úrovně. Plášť domu tvoří textura pomáhající svádět dešťové srážky. Opakující se textura s bronzovým odstínem (neustále se proměňujícím v denním světle) je bezostyšně narušována hladkými výřezy oken zarovnaných (bezrámově) s obvodovou stěnou.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
krabicka
Lenka
01.05.09 08:04
..
Jan Stolek
01.05.09 05:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pezo von Ellrichshausen Architects