Maison Go

Maison Go
Adresa: Rue Lyautey, Thionville, Francie
Projekt:2003
Realizace:2006
Užitná plocha:310 m2


Třípodlažní ocelový skelet spočívá na vybetonovaném soklu s garáží. Obvodový plášť tvoří skleněné panely nazývané “profilit“, které zároveň splňují tepelnou izolaci i chrání soukromí uvnitř domu.
Průsvitný plášť je nakloněný a v každém podlaží jsou desky vzájemně posunuté. Střecha z pozinkovaného plechu navazuje na vnější plášť domu a přebírá výraz skleněných “profilitů“.
Dům se do okolí otevírá velkými okny. Tyto okna z čirých skel jsou chytře umístěna podle vnitřní dispozice a venkovních výhledů z domu a spojují ho tak s jeho okolím.
Z ulice je přístup k domu po šikmé lávce, která pak za hlavním vstupem v prvním poschodí (+4,5m) přechází do velkolepého schodiště. Na této výškové úrovni vás dům přivítá. Nachází se zde univerzální vstupní místnost, pokoj rodičů, koupelna a kancelář.
Spirálovitým schodištěm lze sejít do zahradní úrovně (+1,3m), kde jsou kolem koupelny uspořádány dětské pokoje.
Z recepční části vede schodiště do společenských místností (+7,7m) ve druhém poschodí. Obývací pokoj a kuchyně s jídelnou jsou zde umístěny kolem rozlehlé terasy orientované na jihozápad.
Garáž s ulicí spojuje široká rampa – suterén se otevírá do zahrady a je rozdělen do dvou částí. První část tvoří parkovací stání pro dvě auta; druhá polovina se skládá ze sklepních kójí a služebního vstupu. Zahradní úroveň s prvním patrem spojuje schodiště.
Zahradu jsme navrhli zaplnit nízkým podrostem, které budou stát před oknem každé místnosti. Tohle řešení pomohlo ochránit zahradu a dům před okolím. Směrem do ulice uzavírá zahradu drátěný plot pokrytý vegetací.
Ve východní části domu se nachází samostatný malý byt, který je přístupný z ulice po úzké lávce. Později bude snadné připojit tuto část k celému domu.
Périphériques architectes
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jo
klecka
16.04.09 06:04
Vtipné, ale nezapadá
Daniela Vávrová
16.04.09 09:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Périphériques Architectes