Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Hotel Strata
rozšíření rezidence Königswarter

Autor: Plasma Studio | Eva Castro Iraola, Holger Kehne
Adresa: Via San Giuseppe 53, Sesto, Itálie | mapa
Web: www.stratahotel.it
Náklady: 1 500 000 Euro Realizace: 11.2007
Zastavěná plocha: 1510 m²

Koncept hotelu nově postaveného v příkrém svahu italských Dolomitů vychází z topografie místa, kterou za pomocí řady dřevěných pásů převádí do formy obalující jednotlivé pokoje. Konečná podoba vznikla na základě místních stavebních předpisů, lineárního řazení pokojů, venkovních výhledů, orientace ke slunci a neustálého ladění všech těchto parametrů mezi sebou. Hotel je zároveň topologickou odpovědí na pitoreskní typologii často stavěnou v této oblasti. Za použití topografického mapování tj. propojení horizontálních řezů spojitými čarami, je vytvářen výsledná podoba z řady vrstev, je jako uměle vytvořená bytost udržující dialog se svým přirozeným prostředím. Toto horizontální členění navíc slouží jako kontrolní linie umožňující vytváření zakřivené hyperbolicko-parabolické geometrie.
Pásy obklopují dům v různém měřítku, odlupují se z něj, vlévají se do krajiny a zastírají hranice budovy. Z balkónů se staly mezizóny, které kompenzují vnitřní racionalitu pokojů - ovládaných touhou po efektivitě a opakováním stále stejných jednotek - s exteriérem, který je rozvinutou topografií.

Stavební program
Jedná se o rozšíření již stávajícího apartmánového hotelu. Nemělo cenu navazovat na původní část. Nová část hotelu je se starou částí spojena jen podzemní chodbou a za pomoci malé a nenápadné stavby v přízemí. Hlavní hmota se zcela vědomě odlišuje od původní části.
Nová přístavba je programově rozdělena na dvě části: pravá část křídla přísně řadí na osu jednotlivé hotelové pokoje, veškeré pohledy jsou směřovány ke slunci a v levé části je kromě spojujícího koridoru také vlastní byt klienta. Tyto dvě části jsou od sebe čitelně oddělené pomocí stavební částí, kterou lze chápat jako umělě vytvořenou topografii a rozšíření stávající přírodní krajiny. Tento tvar záměrně dává každé zóně její vlastní soukromí, konceptuálně rozvíjí přírodní krajinu do uměle vytvořeného prostředí a spojuje ji s fasádou stavby, kterou lze chápat jako řadu zvlněných pásů obíhajících kolem hmoty hotelu a zapojují ji v různých místech do přirozeného reliéfu svažujícího se kopce.
Místnosti hostů jsou všechny navrženy jako rodinní byty: všechny nabízí obytnou část s jídelnou, která je kusem nábytku oddělena od spací zóny rodičů, děti mají svůj vlastní malý spací kout. Každý pokoj ma svůj balkon nasměrovaný k výhledům do údolí a k slunci, balkonová fasáda je zcela prosklená. Pro nábytek uvnitř je použitý stejný materiál jako na venkovní pásy: místní modřínové dřevo. Řada dřevěných lamel prochází také do interiéru: přechází z lavice do police a poté do pohovky, vizuálně se tak propojuje s venkovními balkonovými pásy. V každém poschodí je zdůrazněno jiné barevné schéma.
Plasma Studio
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 05.04.09
Návštěvnost: 50576 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Nádhera Kristýna 09.04.09 11:19
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.