Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

House K

Autor: 3LHD
Adresa: ul. Štirovnička, Záhřeb, Chorvatsko | mapa
Projekt: 2004-2005 Realizace: 2005–2008
Užitná plocha: 595 m² Zastavěná plocha: 317 m²
Plocha pozemku: 1110 m² Obestavěný prostor: 2287 m³

Projektový tým: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zvonimir Marčić
Spolupráce: Romana Ilić, Ivan Milonja, Ana Penavić

Rodinný dům K se nachází na rozlehlém pozemku mírně se svažujícím k východu, jehož okraj sousedí s lesem na úpatí kopce Sljeme. Kvůli zachování krásného výhledu na les byl dům umístěn do severozápadního rohu parcely. Objem stavby byl ovlivněn nerovnostmi parcely.
Koncept domu je inspirován tvarem ulity šneka - jednotlivé funkce v domě se rozvíjejí jedna za druhou okolo centrálního atria. Atrium vzniklo především kvůli dostatečnému proslunění obývacího pokoje a kromě něj umožňuje prosvětlení ze dvou stran i u ostatních pokojů.
Dům se maximálně otevírá směrem k louce a lesu, naopak opačným směrem k ulici  vypadá jako uzavřený přízemní objekt s nenápadnými garážovými vraty. Na rozdíl od již zmíněné ulity šneka se do domu vstupuje nenápadným vchodem v jihozápadním rohu. Od vstupu se prostor domu začíná spirálovitě rozvíjet po půlpatrech okolo atria a končí velkým obývacím pokojem s terasou a výhledem na les.
Jednotlivé funkční zóny jsou v domě s podlažní plochou 600 m² navrženy dle požadavků a potřeb jeho obyvatel a odstupňovány po půl patrech, aby bylo maximálně využito svažujícího se pozemku a dům zvenku působil jako menší, než ve skutečnosti je.
Všechny fasády jsou obloženy neupraveným teakovým dřevem. Pro podpoření konceptu založeném na spirále a vytvoření intimní a komfortní atmosféry pokračuje dřevěný obklad i v interiéru. Podlahy a některé stěny jsou tedy také pokryty teakovým dřevem, zatímco stropy a většina stěn jsou bílé. Na stěnách se objevují doplňující černé elementy, které usměrňují pohledy a usnadňují orientaci.
Zcela jinou atmosféru, než většina prostor v domě, má bazén a wellness. Atmosféra tohoto potemnělého prostoru s dominantním černým stropem s pravidelným rastrem a zvlněnou zlatou stěnou je podpořena proměnlivým RGB osvětlením, které se mění od purpurové po modrou barvu.
Pomyslnou třešničkou na dortu je střešní terasa, přístupná točitým schodištěm v atriu. Díky ní je dům nejen zázemím pro rodinný život, ale také komfortním a luxusním místem pro setkávání s příteli.
Zdroj: Autorská zpráva 3LHD
Vložil: Martin Rosa, 07.04.09
Návštěvnost: 59916 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
schodiště? Václav Kosnar 09.04.09 08:33
schodiste karel 09.04.09 09:35
schodiste Eva Vejskalova 09.04.09 21:21
Podesta (odpočívadlo na schodišti) takyarchitekt 10.04.09 03:48
Architektura je věčná (a nic nového pod sluncem) takyarchitekt 10.04.09 04:09
... petr cagaš 09.08.09 08:01
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.