Dupli Casa

Dupli Casa
Spoluautor: Wiesler Architekten
Projekt:2005-07
Realizace:2008
Užitná plocha:1190 m2
Zastavěná plocha:569 m2
Plocha pozemku:6900 m2


„Novostavba je založena na archeologickém obtisku rodinné historie, neboť původní vila byla od roku 1984 s každým novým členem rodiny přestavována a rozšiřována, což nakonec vytvořilo nečekaný a jedinečný obrys. Tato unikátní kontura byla zdvojena vyzdvižena a k původnímu zahradnímu podlaží lehce natočena vždy o 225º, čímž vzniklo jediné prostorové kontinuum, které nachází svůj střed v dvoupatrovém vstupním lobby. Různě formovaný plášť stavby umožňuje velkoformátové výřezy s jedinečnými výhledy ke starému městu Marbach s Německým literárním archivem na protilehlé straně údolí řeky Neckar.“

Stavba
Výchozím bodem návrhu nové vily postavené na svahu nedaleko německého Ludwigsburgu je archeologická stopa klientovy rodinné historie. Původní budova s různými přístavbami získala neočekávanou a neobvyklou půdorysnou stopu. Horní dvě patra domu architekt zbořil a nově postavená poschodí jedním pohybem vyzvedl a směrem k zahradní úrovni zkroutil.
Výsledkem jsou sochařsky ztvárněné obvodové stěny, které se propisují také do interiéru, kde se chovají jako prvky organizující vnitřní prostor. Stěny vytváří jádra obsahující v sobě funkce jako schodiště, šatny a obslužné místnosti. Prostor mezi nimi je rozvíjen jako velkorysé kontinuum se středem ve vstupním lobby: tento vertikální prostor se stropním osvětlením probíhá přes dvě podlaží a váže k sobě různé stavební programy do souvislých celků.
Zahradní patro na sebe bere daleko konzervativnější podobu a obsahuje soukromé prostory pro děti a vnitřní bazén s relaxační zónou. Nová schodiště vedou do horních podlaží, kde obvodový plášť vytváří díky své hloubce různé kapsy s větším soukromím.

Obvodový plášť
Hřebenovitá kompozice panoramatických oken a introvertních lodžií ještě více zvýrazňuje vrstvení návrhu, stírání programových a geometrických hranic. Homogenní plášť po formální stránce sjednocuje prostorový koncept složený z rozmanitých příběhů začleněných do každodenního života rodiny. Inovativní izolační systém pomohl proměnit poloměry a úhly obvodového pláště do absolutně přesné geometrie a umožnil spojení klasických materiálů s progresivním tvaroslovím.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hm...
šakal
26.05.09 10:20
...doba
Thomas
28.05.09 01:50
nj
Matúš Nedecký
28.05.09 01:11
fasada?
tomcerny
28.05.09 02:59
šakale nehuč
Václav Kosnar
28.05.09 03:24
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jürgen Mayer H.