Alpská chata 6x11

Alpská chata 6x11
Projekt:2007
Realizace:2008-09
Užitná plocha:95 m2
Náklady:150 000 Euro


Chata leží v malé alpské vesnici, která je součástí národního parku Triglav, s přísnými pravidly pro nově navrhované staveb. Klient zakoupil pozemek společně se stavebním povolením k realizaci běžného projektu. Požadavkem klienta nebylo měnit stavební povolení, ale změna určitých prvků v domě, aby lépe odpovídal jeho rodině, stal se ekologičtějším a měl okna směrovaná k zajímavým výhledům.
Nový dům si v mnohém uchoval podobu původního projektu: půdorysná stopa 6 x 11 metrů, sklon střechy 42 stupňů, stejné vnější rozměry i použité materiály.
Materiály - kamenná spodní část, dřevěné sloupy nebo způsob laťování na fasádě získává inspiraci v typologii okolních staveb.
Řazení místností je velmi racionální a je komponované přímo pro potřeby rodiny. Centrální schodiště se otáčí kolem krbu, který vytápí obě poschodí. V horním patře se nachází tři ložnice a koupelna se saunou. Všechny tyto místností jsou propojeny co možná nejmenší chodbou. Přízemí tvoří jeden velký obytný prostor s jídelnou a kuchyní; pod schodištěm je malý sklad. Úroveň podlahy je částečně snížená a okenní parapety tak slouží jako pohovky s přímým výhledem na okolní hoří.

Ekologické aspekty:
Velké rohové okno bylo umístěno směrem sluneční stranu. Díky tomu nemusí být během zimních slunečních dní používáno v domě žádné vytápění. Mezi vnější a vnitřní dřevěný obklad je navíc vložena tepelné izolace. Černá fólie, které je umístěna za venkovní dřevěný obklad pomáhá pohlcovat sluneční teplo a předávat ho dále do nosných zdí. Horní patro je předsazené a v letních měsících, kdy je slunce výš na obloze, chrání interiér před před přímými paprsky. Dešťová voda je sbírána za střechy pomocí vertikálních trubek ukrytých za dřevěným obložením.
OFIS arhitekti
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
takto nejak...
Rado
09.04.09 10:47
Dotaz
Jan Bauer
09.04.09 02:32
Chata jak malovaná
hana mrazikova
10.04.09 10:36
Detail okapu
Petr Šmídek
10.04.09 04:09
podlaha ...
iNKa_1104
18.04.09 06:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti