Rekonstrukce funkcionalistické vily

Rekonstrukce funkcionalistické vily
Spolupráce:Kryštof Spilka
TDI: Tomáš Klanc
Projekt:2005
Realizace:2006-07
Užitná plocha:200 m2
Zastavěná plocha:120 m2
Náklady:4 000 000 CZK


Klasická funkcionalistická vila, která do nedávné doby sloužila jako letní byt potomkům původních obyvatel, vznikla ve 20. letech jako výstavbová etapa domu, jehož základy jsou minimálně 100 let staré a jehož původní hospodářskou náplň bylo možné přečíst v dochovaných, ale staticky poškozených klenbách v přízemí vily. Právě dokončená rekonstrukce je tak již v pořadí 3. výstavbovou etapou domu, Záměrem této realizační etapy bylo zachovat v domě genius loci funkcionalistické prvorepublikové vily, přitom ale provést nutné technické úpravy konstrukce a technologické úpravy vybavení domu tak, aby odpovídal požadavkům na moderní bydlení mladé rodiny v 21. století.

PRVOREPUBLIKOVÁ HISTORIE DOMU

Prvním majitelem domu byl František Bačkovský (1854-1909), český knihkupec, nakladatel a spisovatel. Byl uznávaným autorem v době národního obrození. Zapojil se do veřejné celonárodní diskuze o pravost Rukopisů, v níž se postavil do role urputného obhájce pravosti dokumentů. Vydal mj. roku 1906 Babičku od Boženy Němcové. Byl zakladatelem a redaktorem literárních časopisů Literární obzor, České listy, Literární věstník … Druhým majitelem domu byl jeho syn, Jindřich Bačkovský (1882-?), knihkupec a nakladatel v Praze. Třetí majitel, od jehož druhé ženy současní majitelé dům koupili, byl Jindřich Bačkovský (1912-2000), jeden z významných českých fyziků. Za první republiky se v zahradě patřící k domu pořádaly proslulé zahradní slavnosti, na něž se sjížděla pražská inteligence a "vyšší společnost".

PŮVODNÍ STAV PŘED REKOSNTRUKCÍ

Vila má zastavěnou plochu 130 m². Plocha pozemku je 2.662 m², vila stojí v rozlehlé okrasné anglické zahradě s bazénem, skleníkem a malým rybníkem. Na hranici pozemku jsou dovedeny inženýrské sítě, elektřina, vodovod, kanalizace a plyn. Podlažní plocha všech obytných prostor dispozičního řešení 6+1 je 200 m². Jedná se o 3 podlažní podsklepenou stavbu s malou garáží a se 3 terasami. Vila je zděná. Nosné konstrukce vily byly vyjma klenutého stropu nad částí 1.NP v dobrém statickém stavu.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Vnější silueta domu včetně hlavních funkcionalistických principů fasády zůstaly zachovány. Okna byla vyměněna za nová, avšak v původním členění a původní barevné úpravě. Vzhledem k tomu, že se provedlo zateplení, což by opticky zmenšilo ze všech stran o 10 cm okna, čímž by se změnily proporce fasády, byly tyto stavební otvory o 10 cm po vybourání původních oken na všechny strany zvětšeny a okna o 10cm vysunuta ven tak, aby se po provedení zateplení nezměnily původní proporce fasád, které jsou na funkcionalistické architektuře určující. Spodní stavba vily včetně podlah v přízemí byly kompletně zaizolovány proti spodní vodě.

INTERIÉR A VNITŘNÍ DISPOZICE

Návrh dispozičních změn vychází z původního dispozičního řešení. V 2. a 3.NP je dispozice kromě drobné úpravy koupelen v podstatě původní. V prvním patře jsou dva dětské pokoje, velká rodinná koupelna a úklidová komora pod schody. Jeden z dvojice dětských pokojů má velkou terasu na střeše garáže. Ve druhém patře (ve věži) je ložnice rodičů s vlastní koupelnou, šatnou a se vstupy na dvě terasy na střechách dětských pokojíčků. K většímu zásahu do stávajících konstrukcí došlo pouze v přízemí. Zde byla vybourána výše popisovaná původní hospodářská část domu včetně staticky poškozených kleneb. Došlo tak v propojení všech místností v přízemí do jedné velké otevřené obytné místnosti, která je pouze opticky krbem rozdělena na obytný pokoj a jídelnu s kuchyní. V přízemí je ještě vstup do haly, technická místnost, garáž a vstup do sklepa.

ÚPRAVY ZAHRADY

Na zahradě došlo k vykácení několika přerostlých stromů a k výsadbě nových dle původní koncepce. Před obytným pokojem byla provedena nová obytná terasa, která navazuje na vstupní zpevněnou přístupovou plochu. Původní řešení zahrady včetně skleníku, sauny a malého rybníčku zůstalo zachováno.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zábradlie
Ľuboš Lorenz
02.04.09 07:34
tam to znám
robert
02.04.09 07:12
nebyl to Loos?
robert
02.04.09 01:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI