Ateliér a obytný dům Casascura

Ateliér a obytný dům Casascura
Adresa: Hinterdorf 17, Fläsch, Švýcarsko
Investor:Kurt Hauenstein, Marilies Düsterhaus
Projekt:2003
Realizace:2005-07


Před deseti lety se Kurt Hauenstein rozhodl odejít z curyšské kanceláře a otevřel si ve vesnici Fläsch vlastní ateliér, s nímž se zaměřil na rekonstrukce a novostavby v severní oblasti švýcarského kantonu Graubünden. Vinařství ve Fläsch se traduje již od 9. století a v současnosti zde 16 vinařství spravuje více jak 48 hektarů vinic. Fläsch je uvedeno na seznamu ISOS (Inventář ochrany hodných krajinných scenérií Švýcarska). Obec se snaží chránit vinice před případnou zástavbou. Na základě projektu z vysoké školy v Churu vznikl návrh nového stavebního zákona, který přezkoumává vinice ležící v samém jádru vesnice a zjišťuje, zda by nová výstavba prospěla k dalšímu rozvoji hospodářství v chráněné krajině. Vzhledem k vysokým cenám pozemků doprovázela toto opatření na odškodnění majitelů pozemků vášnivá debata, která v roce 2007 vedla na obecní schůzi k odmítnutí návrhu a na nové vyhlášce se dohodla až na začátku loňského listopadu.
V této atmosféře vznikl na okraji vesnice obytný dům s ateliérem Casascura, což v překladu znamená tmavý dům. Název Casascura, který autoři nechali vyřezat i do plechové branky, ladí s černými zdmi z pohledového betonu. Další paralely se začnou vynořovat, když si správně přeložíte příjmení manželského páru, který si dům postavil: architekt Kurt Hauenstein (osekaný kámen) a jeho žena Marilies Düsterhaus (temný dům).
Pozemek byl vyňat z ochranného pásma historického jádra, což umožnilo zbourat hospodářské budovy ve dvoře a postavit na jejím místě novou vícepodlažní stavbu. Naopak obytná část historického komplexu z 18. století byla pečlivě zrekonstruována. Po boku masivních kamenných stěn historického domu architekt situoval přístavbu s 50 cm obvodovými stěnami (11 cm vnitřní obložení místností ze smrkového dřeva, 14 cm tepelné izolace a 25 cm vnějšího pláště z pohledového betonu). Monolitický beton získal svoje černé zbarvení až dodatečně s hydrofobním nátěrem. Zvolená tmavá barva je zdůvodněna podobností s počasím ošlehanou dřevěnou fasádou zbourané stodoly a také skalním masivem vyrůstajícím do výšky několika set metrů hned za domem. Malá okna nové přístavby připomínají svojí estetikou okenní otvory v historické stavbě. Zdánlivě neuspořádané rozmístění však bylo pečlivě koncipované, aby z blízkých okolních budov nebyl možný přímý pohled dovnitř. Každé z oken má přesně komponovaný výhled do překrásné krajiny švýcarských Alp.
Nad polozapuštěnou garáž jsou posazena dvě obytná podlaží. Prostorné místnosti s rozlohou přes celé podlaží již nejsou dále členěny. Středu obytné místnosti v nejvyšším podlaží dominuje krb. Ve spojovacím krčku mezi starým domem a novou přístavbou jsou umístěny vedlejší prostory jako koupelna, toaleta nebo výtah. Prosklená střecha koupelny v horním patře nabízí neobvyklé pohledy na blízkou horu. Přestože strmé schodiště v původním domě neodpovídá současným požadavkům na komfort, bylo nakonec upuštěno od záměru vybudovat v domě další schodiště. Obyvatelé si již stačili přivyknout, ale pro mnoho jejich hostů chůze po schodišti stále připomíná vysokohorský výstup.
Ve stavbě se snoubí kontrasty mezi starým a novým. Technicky dokonalá novostavba s dokonale plochými stěnami a utěsněnými otvory tu stojí v kontrastu s prvky, které během dlouholetého používání získaly patinu, přestaly doléhat a jsou nerovné. V kuchyni byly na zdech objeveny a zrekonstruovány zbytky barev, což výborně doplňuje moderní kuchyňskou linku z leštěného nerezu se spoustou displayů. Pozemek je obehnán tmavou zdí z dusaného betonu. Svým tvarem i strukturou se podobá typickým hrubě omítaným plotům z lámaného kamene. Také zde se do skulin v betonovém plotu postupně usadí různá semena, mech, lišejníky a za několik let dokonale splyne s okolním. Před domem se nachází novodobá citace typického napajedla pro dobytek, které sem namísto studny architekti navrhli z monolitického betonu.

Vesnice Fläsch leží v severní části kantonu Graubünden. V řadě místních zachovalých statků a k nim přiléhajících hospodářských budovách sídlí tradiční vinařství. Kvůli špatnému stavebnímu stavu však mnoha z těchto souborům hrozí zboření. Místní architekti z atelier-f našli pro jeden takový obytný dům se stájí pocházející pravděpodobně z 18. století šetrné řešení. Dům zrekonstruovali a k němu přidruženou hospodářskou budovu nahradili moderní stavbou.
Architekti nechali pečlivě opravit kamenné obvodové zdivo domu, dřevěná okna jako i střechu s typickým ukončením okapu. Při navrhování nové stavby ve dvoře překlopili podélný lichoběžníkový půdorys historického obytného domu. V úzkém krčku spojujícím obě stavby se nachází veškeré technické a sanitární instalace. Tím mohly být ze starého domu odstraněny všechny provizorní mokré provozy, které se sem v průběhu uplynulých desetiletí zabudovaly. Dřevem částečně obložené místnosti dostaly nazpět svůj původních útulný charakter. Rozšiřující stavba mohla navíc také zůstat bez jakýchkoliv dalších vestavěných prvků a přízemí jakož i horní podlaží tvoří jeden velký prostor. Přístavba nabízí prostorovou velkorysost, která starému domu schází. U nové stavby architekti interpretovali materiály použité v původním objektu: beton na venek vyjadřuje masivnost kamene, dřevo hraje v interiéru obou staveb důležitou roli. Antracitově zbarvený beton je reminiscencí na tmavé dřevěné obložení původní stodoly a nedalekých skal Fläscherberg.
Tanja Feil
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvělé
Jaroslav Tvrdoň
26.03.09 12:42
zobrazit všechny komentáře