Přestavba bytu Louny

Přestavba bytu Louny
Realizace:2006
Užitná plocha:78 m2
Náklady:550 000 CZK


Prostory stávajícího bytu v nízkém třípodlažním panelovém domě byly malé, uzavřené a vzájemně izolované. To znamenalo mnoho chodeb, dveří a komunikačních pruhů v jednotlivých místnostech. Byt zcela postrádal centrální velkorysý a vzdušný prostor, zatímco jednotlivé ložnice byly až příliš velké. Navíc byly místnosti bytu díky mnoha dveřím špatně vybavitelné nábytkem a WC s koupelnou postrádaly intimitu - byly rušeny vstupem do bytu, který je odděloval od původní ložnicové části bytu.
Zadání proto znělo vytvořit co největší obytný prostor s kuchyní, velkou koupelnu (ideálně s oknem) a dva samostatné pokoje.
Protože hustá nosná konstrukce domu - příčné nosné stěny o rozponu 3,45 m - prostorově neumožňovaly vytvořit dostatečně velký hlavní obytný pokoj s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, navrhli jsme vyříznout větší část nosné stěny. To sebou sice neslo nutný zásah do nosné konstrukce domu s příslušným statickým opatřením, ale jako jediná z variant umožňovalo spojit dvě sousední místnosti do jedné větší. Skrytý ocelový rám na místě původní nosné stěny dnes pomyslně dělí obytný prostor na obytnou a kuchyňskou část. Celou jednu boční stěnu nové obytné místnosti zabírá velkorysá kuchyňská linka.
Přemístění koupelny a nová koncepce rozvodů v bytě umožnily její zvětšení na úkor ložnice, která tím naopak získala odpovídající rozměry. Navíc došlo k osamostatnění WC, které vymezuje vstup do bytu, uzavírá předsíň a umožňuje tak vypustit dveře do obytného prostoru. Nahrazuje je délka a zalomení předsíně. Koupelna je přisvětlena stěnou z matného průsvitného skla.
Materiály jsou základní a potlačené, stejně jako barevnost. Bílá výmalba a keramické obklady, černé lesklé lamino a černá matná kompaktní pracovní deska v kuchyni i v koupelně. V celém bytě je mimo koupelny a WC položena podlaha z broušených lakovaných dřevoštěpkových desek. Základní materiály i barevnost odpovídají utilitárnosti panelového domu, ale zachovávají si přírodní charakter a velkorysost povrchu i rozměrů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
odpady
fido
02.04.09 09:43
odpady
autor
09.09.09 03:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tomáš Straka, Jan Srna