Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Sportovní centrum

Autor: Gigon/Guyer Architekten | Annette Gigon, Mike Guyer
Adresa: Talstrasse 41, Davos, Švýcarsko | mapa
Web: www.davos.ch
Investor: město Davos
Projekt: 04.1993 Realizace: 08.1996
Soutěž: 05.1992

Gigon/Guyer se od počátku 90. let snaží svým výrazným strukturálním cítěním a jedinečnou estetikou obohatit zažitou představu o tradičním švýcarském boxu. Jejich sportovní centrum v alpském městě Davos se snaží být více než jen zázemím pro sportovce s ubytovnou. První zakázku v Davosu Gigon/Guyer získali v soutěži na Kirchnerovo muzeum, kde inovativním způsobem osvětlení výstavních místností prokázali svoje mistrovství a hned nato vyhráli ve městě druhou soutěž na servisní budovu správy silnic. V obou případech zvolená nosná konstrukce a obvodový plášť dokonale souzněl s vnitřní náplní. Tyto dva příklady zároveň  dokreslují švýcarskou společnost, která nevypisuje veřejné soutěže jen na prestižní muzejní stavby, ale podobnou důležitost přikládá všem budovám.
Sportovní centrum se skládá z restaurace, kanceláří, ordinace pro sportovce, ubytování pro hosty účastnící se sportovních soustředění a hlavní divácké tribuny, která nejvíce ovlivnila výslednou podobu domu, prolamuje dlouhou fasádu, dodává jí hloubku a zastiňuje prosklené místnosti za tribunou. Zbývající části se nachází ve dvou podélných hmotách, které se vzájemně dotýkají, vytváří jednotný provoz, ale přesto jsou hmotově rozlišeny. Restaurace se zázemím leží v přízemí, zázemí pro sportovce je o patro výše a jednotlivé byty jsou v nejvyšším patře. Přestože fasáda působí jednotně, tak se na ní projevuje funkce ukrytá za fasádou. Komplikovaná skladba z pohledového betonu a dvou vrstev dřevěného pláště (spodní ze žlutě natřeného smrkového dřeva a neošetřená horní vrstva z modřínového dřeva) vytváří harmonický vnější výraz. Střídání hmoty a prázdna společně se dvěma různými materiály a barevností dospívá až k hranici grafického designu, což je pak daleko silněji cítit v interiéru, kde barevnost celých  místností vznikla ve spolupráci s malířem Adrianem Schiessem. Jejich barvy ostře kontrastují s holým betonem dřevěným nábytkem. Živé barvy zároveň pomáhají návštěvníkům v orientaci. Stejně důležitou roli jako vnitřní provoz a funkční vztahy zde hraje i kompozice barev mezi jednotlivými místnostmi.

Nové sportovní centrum nahradilo původní dřevěnou stavbu bruslařské dráhy ze 30. let od architekta Rudolfa Gabarela, kterou v 1991 kompletně zničil požár. Sportovní centrum leží ve středu Davosu a tvoří jej atletické hřiště, hlavní divácká tribuna, ubytování, kanceláře, ošetřovna a restaurace – všechno zázemí je umístěno pod jednu střechu. Spojuje profesionální trénink, podmínky pro soutěžení a možnost ubytování; restaurace Time-out. Restaurace a podpůrné provozy jsou situovány v přízemí, sportovní zázemí je umístěno nad nimi a ubytování je v nejvyšším poschodí. Jejich vnitřní funkce se projevuje také z venku: kombinuje pohledový beton se dvěma vrstvami dřevěného pláště, spodní vrstva je natřená na žluto a vnější vrstva je neošetřená. V interiéru lze zaznívá ozvěna exteriéru: použití žlutých, zelených, modrých, oranžových a zelených ploch (navržených společně s umělcem Adrianem Schiessem) kontrastuje s pohledovým betonem a nábytkem z přírodního dřeva. Z velké sluneční terasy přiléhající k restauraci máte nádherný výhled na venkovní ledové kluziště.
Gigon/Guyer Architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 13.03.09
Návštěvnost: 44894 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.