MAN

administrativně správní objekt a autorizovaný servis nákladních automobilů

MAN
Spoluautor: Oldřich Bajger
Adresa: Na Náhonu 1123/20, Přívoz, Ostrava, Česká republika
Realizace:2006-08
Zastavěná plocha:2067 m2


Záměrem investora a budoucího provozovatele  bylo  zpracování návrhu na technický park servisu nákladních automobilů v Ostravě - Přívoze, který se skládá z novostavby servisu nákladních automobilů včetně administrativní části objektu, úprava stávajícího objektu dílen, myčka nákladních automobilů, zpevněné plochy a parkování.
Původní záměr investora byl postavit objekt dle standardů MAN. Což v praxi znamená vymyšlený "slepenec" nesmyslných hmot, vrstvených na a vedle sebe dle nepochopitelných vazeb. (viz. např. obchodní řetězce LIDL, KAUFLAND, BILLA apod.) Po diskuzi s investorem se podařilo zapomenout na tyto standardy a vymyslet nový koncept celého areálu a objektu. Standardy musely být zakomponovány po jednání s vedením MAN pouze do barevného řešení. To způsobilo, že původně navržený tmavě šedý objekt je téměř bílý.
Hlavní objekt areálu tvoří novostavba administrativně správního objektu a servisu nákladních automobilů. Celý objekt je navržen s ohledem na manipulaci nákladních vozidel v areálu do středu řešeného území. Cílem bylo vytvořit jednoduchý kompaktní celek s progresivním a jasným výrazem objektu 21. století. Objekt servisu je navržen jako kvádr, který je provozně dělen na dvě základní části - opravárenská dílna s montážními jámami a administrativně-správní objekt. Kompaktní jednolitá  hmota servisu je zjemněna zaoblenými rohy obvodových stěn. Motiv zaoblení je také použit na pásových oknech administrativních částí a nároží přízemí v místě zákaznického centra a shopu.  V části opravárenské dílny zjemňují tvrdost hmoty vrata pro vjezd nákladních automobilů. Všechny motivy zakřivení jsou vyabstrahovaným dekorem pro změkčení tvrdosti hranolové hmoty. Zároveň nepotlačují "surovost celého objektu servisu nákladních automobilů ". Kompaktnost celého objektu tvoří jednolitý plášť, který je vertikálně  členěn. Obvodový plášť je proveden ze sendvičových panelů TRIMO.  Ohýbání panelů bylo provedeno dodavatelskou firmou dle našich požadavků. Po dlouhém zdráhání se nakonec firma po nátlaku z naší strany i ze strany investora rozhodla zkusit panely ohnout a na druhý pokus se jim podařilo svůj "vynález"  zdokonalit a všechny panely náležitě ohnout.
Opravárenská dílna je navržena jako jednopodlažní hala se čtyřmi montážními jámami, jednou diagnostikou, jedním průjezdným polem a v posledním uzavřeném poli je umístěna myčka.  Administrativně-správní část je navržena jako třípodlažní objekt, s třetím  podlažím o jednu třetinu půdorysné plochy menší než první dvě. V přízemí je příjem, shop, technické zázemí servisu. 2. a 3. n.p. slouží jako administrativa.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od PLATFORMA architekti