Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Galerie Jaroslava Fragnera
Půdní vestavba pro kanceláře a rozšíření výstavních prostor

Autor: A.D. Studio | Luboš Jíra
Adresa: Betlémské nám. 5a, Staré Město, Praha, Česká republika | mapa
Web: www.gjf.cz
Investor: Nadace české architektury
Projekt: 2007-08 Realizace: 2008-09

Galerie Jaroslava Fragnera je památkově chráněná stavba – tvoří součást komplexu národní kulturní památky Betlémské kaple. Projekt provedení stavby řešil umístění ocelového schodiště z 2. NP do podkroví včetně jednoduché půdní vestavby. Krov je novodobý (navržený architektem J. Fragnerem) v zachovaném stavu. Nosnou část krovu tvoří čtyři plné vazby, které dominují půdnímu prostoru. Řešení plně respektuje stávající krov, pro osvětlení ponechává původní pultové vikýře.
Autor řeší půdní vestavbu kancelářských prostor ve stávajícím podkroví 3. NP a propojení prostorů 2. a 3. NP. Prostor galerie ve 2. NP je uvolněn od bývalého zázemí (plynové kotle, wc, sklad) včetně kanceláře kustoda a upraven v celé ploše na výstavní prostor s depozitářem. Do podkroví bylo zbudováno nové ocelové schodiště v přírodním hrubém provedení s mezipodestou a s otevřeným vstupem do podkroví. Kotle a zásobníky na teplou užitkovou vodu jsou přemístěny do druhého půdního prostru 3. NP (severního krovu), kde jsou doplněny o další kotel, který samostatně vytápí podkroví. Střešní konstrukce je tvořena původní sedlovou střechou s polovalbou, s novou prejzovou krytinou a zachovaným sklonem bez zásahu do stávající konstrukce krovu. Dvě plné vazby krovu uvnitř dispozice jsou doplněny na jedné straně skleněnou stěnou s čirým kaleným sklem a druhá plná vazba je vyplněna „hrázděným“ sádrokartonem.
Přístup do podkroví s kanceláří a zasedací místností je řešen zmíněným ocelovým schodištěm v místech nad stávajícím vnitřním schodištěm tak, aby nové  nezasahovalo svým půdorysným rozměrem do stávající soustavy plných vazeb v podkroví. Při rekonstrukci byly použity klasické materiály: dřevo – smrk, sklo, ocel a nová krytina - prejzy.

Užitná plocha půdy: 102 m²
Nová výstavní plocha ve 2. NP: 85 m²       
Depozitář ve 2. NP: 12 m²
Obestavěný prostor 2. NP: 353 m³
Obestavěný prostor půdy 3. NP: 430 m³
Užitná plocha půdní vestavby + schodiště: 97 m²

Literatura
 

Projekt
Fotografie
Ester Havlová
Stavba
Osvětlení
HALLA, a. s.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 18.02.09
Návštěvnost: 79338 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
schodiště? abakus 19.02.09 14:17
odpověď autor 20.02.09 13:40
logika? Vích 20.02.09 20:42
@ Vích - logika? ap 21.02.09 11:05
re ap Vích 21.02.09 18:45
to Vích Pol 22.02.09 11:18
hurá Dub 19.03.09 11:41
Ahoj Evžene Vích 19.03.09 20:57
někdy Dub 24.03.09 15:32
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.