Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Vila s 'podstavbou'

Autor: OFIS arhitekti | Rok Oman, Špela Videčnik
Adresa: Kolodvorska cesta, Bled, Slovinsko | mapa
Náklady: 2 500 000 Euro Projekt: 2001
Realizace: 2001-03 Užitná plocha: 1200 m²
Plocha pozemku: 20000 m²


Projekt vily se 'spodní' přístavbou představuje rozšíření domu z 19. století nacházejícího v překrásném alpském letovisku na břehu jezera Bled. Historická vila i okolní krajina jsou pod přísnou ochranou Ústavu národního dědictví. Klientovým hlavním požadavkem bylo rozšířit hlavní obytný prostor na dvojnásobek stávající vily a navíc, aby většina místností byla orientovaná směrem k jezeru. Klient vyzval několik architektů, aby přišli se svými řešeními.
Nejtěžším úkolem bylo najít způsob, jak začlenit novou 700 m² přístavbu při akceptování všech omezení, které si vyžadovala vila i okolní krajina. Náš návrh umístil všechny nové prostory pod přízemní podlaží stávající vily. Rozšíření vytváří kolem domu kruhovou základnu, “polštář” zakrytý terénem. Při pohledu od jezera se polštář ztrácí v okolní krajině. Fasády polštáře jsou kompletně prosklené s výhledem na jezero. Podlaha je utvářena v souladu s venkovním terénem (± 50 cm). Nerovnosti jsou využity k určení lokace a rozčlenění velkého a otevřeného přízemí. Ze střechy polštáře se stala terasa se zahradou pro horní podlaží, kam je umístěna dětská část domu.
Do nové přístavby byl umístěn hlavní obytný prostor (pomocná kuchyně, jídelna, televizní prostor, místo s krbem, pro poslech hudby, knihovna a pracovna). Každodenní obslužné prostory jako například šatny, hlavní kuchyně a koupelna pro hosty jsou umístěny za sklepními zdmi původní vily. Garáže s dílnou jsou ukryty pod zemi mimo hlavní hmotu polštáře. Z původní vily se stala soukromá klidová zóna s dětským prostorem v prvním poschodí a nejvyšším patrem vyhrazeným pro rodiče.
Hlavní vstup do domu je z malého nádvoří a navíc je umístěn mimo centrální osu domu; vstupuje se do něj z boku ze starých sklepů odhalených v nové části části. Poté se projde kolem zakřivených ramp a pod schodištěm, kde se otevírá třípodlažní hala představující jádro historické vily, zatímco zorná osa vás navádí směrem k jezeru do nové obytné části domu. Zakřivené schodiště vymezuje jednotlivé části, propojuje starou a novou část a sehrává úlohu hlavního komunikačního jádra v domě. Všechny místnosti a volné prostory jsou spojeny se schodištěm a centrálním halou.
Ekologické faktory – veškeré části nového rozšíření kolem stávající vily se svojí zelenou střechou začleňují do okolního terénu.
OFIS arhitekti
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.02.09
Návštěvnost: 55278 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
NO COMMENT marian 19.02.09 06:44
Pro koho to je? tomas70 19.02.09 09:48
2,5 mufna 19.02.09 11:36
wow Jan Kabeš 23.02.09 21:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.