The Red Apple

The Red Apple
Adresa: Punt van het Wijnhaveneiland, Rotterdam, Nizozemí
Investor:Sternergroep/PWS, Rotterdam
Projekt:od 2002
Realizace:2006-09
Užitná plocha:50000 m2


Rotterdam získal nový zajímavý orientační bod. The Red Apple je rezidenčním komplexem s obchody, kavárnami a restauranty, kancelářemi a odpovídající parkovací kapacitou. Dostavba komplexu se předpokládá v dubnu 2009.

Autorem The Red Apple je holandská kancelář KCAP Architects, kterou založil Kees Christiaanse, někdejší společník ateliéru OMA. Na interiérech spolupracovali se studiem Promers Design Centre v čele s holandským designerem Janem des Bouvrie.

Kontext místa
Ostrov Wijnhaven představuje spojovací zónu mezi centrem Rotterdamu a nábřežím řeky Maas. Řešení zohledňuje stávající zástavbu, uchování hezkých městských pohledů a dostatečný přísun světla do celé lokality. Stavbou komplexu vzniká nové krystalizační jádro rozvoje zóny Wijnhaven.

"The Red Apple: Prostor pro skvělý výhled"
Pojmenování The Red Apple - Červené jablko je zřejmou narážkou na jinou ikonu světové metropole, the Big Apple v New Yorku. Název ale také odkazuje na prvotní funkci tohoto místa, kdy zde kotvily lodě s plochým dnem a vykládaly zásilky jablek, posléze prodávaných na nedalekých trzích.
 
The Red Apple je různorodou strukturou, která je však členěna do jasně definovaných hmot - podnože, hlavního bloku a věže.
Podnož integruje několik stávajících staveb. Její 1.NP je určeno komerční funkci (obchody, kavárny, restaurace apod). Ve 2.-6.NP se nachází kancelářské prostory. Součástí podnože jsou jednopatrové podzemní garáže v 1.PP (určené především pro zákazníky a návštěvníky) a dále osmipatrové nadzemní garáže.

Hlavní blok má formu nepravidelného pětihranu. Uprostřed něj se nachází vnitřní atrium, okolo kterého jsou rozmístěny jednotlivé byty. Byty se nacházejí také v 39 z celkových 40 podlaží věže.

231 bytů, garsoniér i penthousů ve vysokém standardu představuje pestrou nabídku bydlení co do velikosti i dispozičního uspořádání. Přes značnou rozmanitost mají byty dvě věci společné: prostornost a fantastické prosvětlení - díky uplatnění francouzských oken, která krom záplavy denního světla poskytují dechberoucí výhledy.
Plošné výměry bytových jednotek se pohybují od 66 m² do 141 m². Ceny za 1 bytovou jednotku začínají na částce 205 000 €.
Různé typy bytů jsou k prohlédnutí na www.theredapple.nl/index.aspx?navid=4&id=54

V lokalitě Wijnhaven se uvažuje o možné stavbě hotelu, což ještě zvyšuje potenciál tohoto komplexu.

Konstrukce
Nosnou konstrukci tvoří monolitický železobetonový skelet kombinovaný s dalšími ocelovými nosnými a zavětrovacími prvky. Celkově bylo během betonáže komplexu použito 20 km výztužných prutů.
Pojednání fasády bylo v průběhu návrhu značně pozměněno. Červená barva zůstala zachována, zato původní šachovnicový kabát byl nahrazen o poznání zábavnější hrou lineárních hliníkových prvků.

Další informace
Výška hlavního bloku: 54,13 m
Počet bytových jednotek: 231
Bytové plochy: 14 625 m²
Kancelářské prostory: 3870 m²
Obchodní plochy: 1580 m²
Parkovacích míst: 338

video o stavbě: www.youtube.com/watch?v=CwSRlSTu_zM
o konstrukci: stránky firmy, která dodávala betonářskou výztuž (holandsky)
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
podorys
Lamik
12.02.09 11:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KCAP Architects&Planners