Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Neziskové bydlení Cesta v Gorice

Autor: bevk perović arhitekti | Matija Bevk, Vasa J. Perović
Adresa: Cesta v Gorice, Lublaň, Slovinsko | mapa
Investor: JSSMOL
Projekt: 2002-05 Realizace: 2006-07
Užitná plocha: 10000 m²

Soubor staveb neziskového bydlení Cesta v Gorice se nachází v nepříliš atraktivní oblasti na okraji Lublaně. Podlouhlý pozemek, který je vklíněn mezi silnici Cesta v Gorice a bažiny, ležel dlouho ladem. Sídliště navržené jako experimentální druh bydlení je v sousedství azylového centra a poskytuje nový domov rodinám s nízkými příjmy a uprchlíkům s povolením k pobytu.
Z urbanistického hlediska se návrh snaží vyvarovat schématu typickému pro sociální bydlení, kde meziprostory bez ujasněného vlastnictví pustnou. Zdejší sídliště je proto rozděleno čtyř okrsk;, jejichž forma je vzdálená klasickému sociálnímu bydlení a svou velikostí se daleko více podobá vesnickému uspořádání. Čtyři budovy ve tvaru písmene S vymezují dva různé typy poloveřejných dvorů, které nabízí prostor ke společenské komunikaci. Užší dlážděné nádvoří s dětskými hřišti je více 'městské', zatímco širší nádvoří osázené zelení má více 'venkovskou' atmosféru.
Všechny byty jsou přístupné z venkovních chodeb a pavlačí. Okna mají orientovaná vždy na dvě protilehlé světové strany. Každý byt označují vstupní dveře natřené jasně žlutou barvou. Všechny byty – v komplexu je pět různých druhů bytů od 26m² až po 76m² – mají přibližně stejný vstupní a hygienické zázemí, šatnu i kuchyň. Balkony byly z projektu vědomě vypuštěny – nahradily je společné dvory, které tak podněcují společnou komunikaci mezi obyvateli. Skladovací boxy k jednotlivým bytům jsou umístěny do nízkých staveb podél silnice, kde slouží jako zvuková bariéra chránící vnitřní dvory.
Jednoduchá betonová konstrukce je opláštěna vláknitými cementovými deskami. Jejich celkový výraz závisí na tom, v jaké pozici směrem k fasádě se zrovna nacházíte. Na chodbách jsou použity hladké černé panely, zatímco více exponované části fasády jsou obloženy vlnitými panely.
bevk perović arhitekti
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 18.02.09
Návštěvnost: 61073 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
pelne Matej Farkas 19.02.09 13:49
kaarna? Jana 03.03.09 09:56
Ja na vojne byl 03.03.09 12:33
alles gute Bohdan Špaček 03.03.09 13:43
re bedna s cislem abakus 03.03.09 17:02
Ona... Bohdan Špaček 03.03.09 20:41
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.