Neziskové bydlení Cesta v Gorice

Neziskové bydlení Cesta v Gorice
Adresa: Cesta v Gorice, Lublaň, Slovinsko
Investor:JSSMOL
Projekt:2002-05
Realizace:2006-07
Užitná plocha:10000 m2


Soubor staveb neziskového bydlení Cesta v Gorice se nachází v nepříliš atraktivní oblasti na okraji Lublaně. Podlouhlý pozemek, který je vklíněn mezi silnici Cesta v Gorice a bažiny, ležel dlouho ladem. Sídliště navržené jako experimentální druh bydlení je v sousedství azylového centra a poskytuje nový domov rodinám s nízkými příjmy a uprchlíkům s povolením k pobytu.
Z urbanistického hlediska se návrh snaží vyvarovat schématu typickému pro sociální bydlení, kde meziprostory bez ujasněného vlastnictví pustnou. Zdejší sídliště je proto rozděleno čtyř okrsk;, jejichž forma je vzdálená klasickému sociálnímu bydlení a svou velikostí se daleko více podobá vesnickému uspořádání. Čtyři budovy ve tvaru písmene S vymezují dva různé typy poloveřejných dvorů, které nabízí prostor ke společenské komunikaci. Užší dlážděné nádvoří s dětskými hřišti je více 'městské', zatímco širší nádvoří osázené zelení má více 'venkovskou' atmosféru.
Všechny byty jsou přístupné z venkovních chodeb a pavlačí. Okna mají orientovaná vždy na dvě protilehlé světové strany. Každý byt označují vstupní dveře natřené jasně žlutou barvou. Všechny byty – v komplexu je pět různých druhů bytů od 26m² až po 76m² – mají přibližně stejný vstupní a hygienické zázemí, šatnu i kuchyň. Balkony byly z projektu vědomě vypuštěny – nahradily je společné dvory, které tak podněcují společnou komunikaci mezi obyvateli. Skladovací boxy k jednotlivým bytům jsou umístěny do nízkých staveb podél silnice, kde slouží jako zvuková bariéra chránící vnitřní dvory.
Jednoduchá betonová konstrukce je opláštěna vláknitými cementovými deskami. Jejich celkový výraz závisí na tom, v jaké pozici směrem k fasádě se zrovna nacházíte. Na chodbách jsou použity hladké černé panely, zatímco více exponované části fasády jsou obloženy vlnitými panely.
bevk perović arhitekti
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pelne
Matej Farkas
19.02.09 01:24
kaarna?
Jana
03.03.09 09:58
Ja na vojne byl
03.03.09 12:21
alles gute
Bohdan Špaček
03.03.09 01:01
re bedna s cislem
abakus
03.03.09 05:06
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od bevk perović arhitekti