Vila v Modřanech

Vila v Modřanech
Adresa: Skalnatá, Modřany, Praha, Česká republika
Projekt:2002
Realizace:2003-04
Zastavěná plocha:400 m2
Obestavěný prostor:1600 m3


Klient požadoval dům osobitý, harmonický, klidný, vzdušný, řešený jako přízemní s pultovou nebo plochou střechou a s použitím přírodních materiálů.
Parcela byla dříve zastavěna hospodářským objektem, který spolu s obvodovou zdí vytvářel uzavřený dvůr. Tato skutečnost ve spojení s požadavkem na  přízemní objekt vedla k jisté simulaci při návrhu novostavby.
Objekt je vepsán do kruhové křivky, která se promítá do dispozičního řešení vznikem dvou dvorků. Výrazně přiznaná linie zdí na východní a severní straně objektu rozděluje pozemek na vnější a vnitřní a vytváří intimní prostor pro rodinný život.
Vlastní dům je  opřen o zakřivenou stěnu, jejíž hmota prostupuje domem v různých materiálových podobách - jako kamenná, betonová s otisky bednění, v budoucnu porostlá břečťanem. Vnitřní dispoziční řešení je založeno na vizuální komunikaci vnitřních prostorů mezi sebou a vnějšími prostory. Převážně přízemní objekt v jehož středu je centrální společenská hala s kuchyní má křídlo rodičů a z haly samostatně přístupné křídlo pro syna. V těžišti domu je kruhové schodiště propojující hlavní prostory s pracovnou v patře.
Objekt používá jednoduchý  systém zděných příčných nosných stěn, zastropení je dřevěnými stropními trámy, pohledově přiznanými. Obvodový plášť je zděný s tepelnou izolací a cihelný s probarvenou omítkou na povrchu. Okna jsou hliníková, do zahrady vedou velká posuvná skla. K zastínění slouží žaluziové stěny z cedrového dřeva. Obvodový segment z pohledového betonu přechází v kamennou gabionovou stěnu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jan Línek, Věra Dubská, Josef Kolář