Dům na Lower Grangegorman

Dům na Lower Grangegorman
Adresa: Grangegorman, Dublin, Irsko
Projekt:2006
Realizace:08 / 2008
Užitná plocha:150 m2


Tento nový rezidenční projekt pro motocyklového nadšence, přiléhající k domu č. 10 Grangegorman Villas, Grangegorman, Dublin 7 je alternativní reakcí na tradiční "výplňové" objekty, které vídáme v městských centrech. Je to nedotčený kus architektury usazený do silného městského kontextu, definovaného jak místem, tak i plánovacími regulativy. Budova jsou v podstatě dvě obytné "desky" nad dílnou, spojené vertikálně komunikačním jádrem. Zatímco charakter této nové struktury je neoddiskutovatelně soudobý, je zároveň navržen tak, aby diskrétně zapadl do svého v podstatě tradičního okolí, přičemž stále dává terase silný charakter, který si zaslouží.

Rozdělení hlavních částí budovy, které je definováno v pohledu horizontálními konstrukcemi, napomáhá identifikovat jak jednotlivé zakryté konstrukční prvky, tak i funkce obsažené v půdorysu. Celkový profil budovy je posílen rozvážným návrhem okenních a dveřních otvorů v přízemí a v prvním patře, který dodává těmto prostorám jistou auru soukromí a bezpečí. V přední části nejvyššího patra byla uživateli poskytnuta venkovní terasa, čímž se ještě zvyšuje vizuální a fyzická hloubka otevřeného půdorysu. To je dále zdůrazněno v čisté výšce bezrámově ukotvených oken, viditelné na přední i zadní fasádě. Jako vnější povrch fasády terasy byly použity vertikální hliníkové lamely. Ty byly navrženy tak, aby odpovídaly eloxovanému hliníkovému oplechování na nižším podlaží. Nepravidelné rozmístění a natočení těchto lamel dává fasádě poloprůhledný charakter zejména při pohledu ze západu a během večera, kdy je dům osvětlen zezadu. Efekt průhlednosti navíc zmenšuje celkový vnímaný objem stavby v závislosti na poloze diváka a také mění vzhled domu během celého dne. Transparentnost fasád se po výšce plynule zvyšuje a končí úplným otevřením v horním patře na terase.

Vstup do budovy je zapuštěný do fasády, přirozeně tak modeluje jakési zádveří a zároveň zdůrazňuje celkovou výšku schodiště v interiéru. Prostorový dojem je dále vylepšen vložením podélného střešního světlíku, umístěného po celé délce budovy, který přízemní prostory vyplňuje přirozeným světlem. Samotné bydlení je umístěno do otevřeného plánu v druhém a třetím podlaží. V něm nalezneme kuchyni, obývací a jídelní prostory propojenými trojpodlažní vertikální komunikací s ložnicemi v nejvyšším podlaží. Schodiště dále poskytuje přístup do garáže v prvním podlaží a také do zadní, zdí obehnané zahrady. Uzavřená zahrada v zadní části pozemku je koncipována jako dvůr s krajinnými prvky, který se otevírá přímo do přízemí a je z části krytý vykonzolovanou konstrukcí prvního patra.

Shrnutí
Dalším pozoruhodným projektem irských ODOS architects je novostavba malého moderního domu ve velmi specifické oblasti Dublinu. Jak jsme viděli u jejich domu na Maytree tak i zde se ODOS architects důkladně věnují rozvíjení základní myšlenky a tu pak podtrhují dobře vyřešenými detaily. Dům na Lower Grangegorman zapůsobí na první pohled nekonvenční až provokativní minimalistickou fasádou. Dům je navíc umístěn do rezidenční čtvrti s poměrně konzervativní architekturou. Svým pojetím velmi světlých a poloprůsvitných hliníkových lamel působí jako jakýsi naleštěný "motor", který svým "pohybem" rozhýbává šedivou čtvrť. Design fasád je citlivě reflektován i v interiéru, kterému vládne velmi světlý a vzdušný "open plan" a maximální využívání vestavěných skladovacích skříní. Tříúrovňové schodiště, umístěné přímo proti vstupu, jako by volalo, aby jeho uživatel vyjel na motorce až do posledního patra. Jak tvrdí ODOS architects, dům má být moderní alternativou k tradiční irské řadové zástavbě a má v sobě ukrývat nové typologické prvky. Obě tvrzení jsou pravdivá.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Milé - moc!...
šakal
03.03.09 12:25
krabice
abakus
03.03.09 05:39
abakovi
pastilka
04.03.09 11:31
beautifull!
Hermans Jasper
05.03.09 10:48
Grangegorman
Con
02.11.09 05:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ODOS architects