Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Museum Het Valkhof

Autor: UNStudio
Adresa: Kamstraat 45, Nijmegen, Nizozemí | mapa
Web: www.museumhetvalkhof.nl
Realizace: 1995-99

Z hlediska programu je současné muzeum hybridní prostor: supermarket, chrám i místo společenských setkání. Po technické a konstrukční stránce není muzeum o nic méně heterogenní. Tento projekt je fúzí tras, instalací, prázdných stěn, konstrukce, světlých i temných místností; vychází z toho, že jsou k dispozici, všezahrnující konstrukce, a usiluje o to, aby všechny komponenty splynuly vjedno.

Inspirace kosmického věku: světlo a struktura toku
Muzeu dávají řád dvě hlavní konstrukce: schodiště, které začíná na náměstí před muzeem a pokračuje k balkonu na horním podlaží, a strop, který sleduje tutéž trasu. Oba prvky plní několik funkcí zároveň. Schodiště tvoří konstrukční jádro budovy a je také distributorem: jeho větve vybíhají do různých programových částí, jako je kavárna, knihovna, muzeum a ústřední hala. Strop naproti tomu obsahuje veškeré instalace a dodává soudržnost muzeu, které spravuje množství rozmanitých objektů a uměleckých děl.
Veřejná a administrativní funkce a depozitáře jsou umístěny v přízemí, vlastní muzeum a výstavní prostory zaujímají první patro. Podlaží muzea je rozděleno podélně do paralelních uliček s množstvím podélných otvorů, je jakýmsi hybridem tvrdé regulace a neformálnosti. Návštěvníci, přitahováni světlem nebo průhledy, si mohou zvolit vlastní trasu prohlídky. Stejnorodá konstrukce dispozice podlaží je konfrontována se vzorci pohybu, které ji deformují, jsou spíše fluidní a dynamické, takže vzniká konstrukce nová. Strop je jako přikrývka nedbale přehozená přes objekt: pokrývá, ale nezahaluje ani nemaskuje množství instalací pro kontrolu klimatu a osvětlení, množství různých kabelů a vedení, trubek, hadic a alarmů. Strop má zvlněnou konstrukci, která se liší podle očekávaného pohybu návštěvníků. V prostorách, kde se zdržuje nejvíce lidí, jsou vlny ve stropě hustší, zatímco tam, kde je potřeba méně klimatizačního zařízení, jsou vlny mělčí a řidší. Odstranitelné stropní desky umožňují snadný přístup k zařízení a usnadňují jeho údržbu.









Zdroj: autorská zpráva z knihy MOVE
Vložil: Jan Kratochvíl, 30.07.09
Návštěvnost: 42971 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.