Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Mercator Shopping Center

Autor: Sadar Vuga Arhitekti | Jurij Sadar, Boštjan Vuga
Adresa: Industrijska cesta, Nova Gorica, Slovinsko | mapa
Web: www.mercator.si
Investor: Mercator d.d.
Náklady: 12 000 000 Euro Realizace: 05.2000 - 05.2001
Užitná plocha: 34753 m²

Pro lublaňský ateliér SVA se zdá být pohraniční Nova Gorica zaslíbeným místem, kde se jim daří oslovovat jak veřejný sektor tak i komerční klientelu. Kromě malé fontány v Solkanu a bytového domu Zvezda tu na východním okraji města zrekonstruovali obří nákupní centrum Mercator.
Tvorbu SVA je dnes většina lidí spojuje s realizacemi významných kulturních a státních institucí nebo nadstandardním bydlením. Tyto projekty však představují pouhý zlomek z produkce jejich kanceláře. Dnes jsou Sadar s Vugou zváni k účasti na prestižních zahraničních soutěžích a mohou si klienty vybírat, ale v počátcích své kariéry přibližně v polovině devadesátých let tvořily převážnou část jejich zakázek na první pohled možná nevýznamné zakázky od komerčních subjektů. I ke zdánlivě nudným úkolům však Sadar s Vugou přistupovali se zaujetím, brali je jako výzvu a snažili se je povýšit na opravdový architektonický úkol. Ať už to bylo jen o ztvárnění uliční fasády obchodního domu Müller na frekventované tepně v centru Lublaně (1999), obalení prodejní haly Müller v nákupním centru BTC optickým dekorem (2000) nebo přístavbu administrativního křídla ke skladové hale Drogerie Markt v průmyslovém areálu Litostroj (2003). V každém zadání dokázali najít téma, které se pro ně stalo výzvou a zároveň učinilo výsledek něčím výjimečným a jedinečným.
S příchodem tržního hospodářství bylo zapotřebí najít v průmyslové zóně na východním okraji Nové Gorice nové využití pro několik nevyužitých hal. Atelier SVA byl v roce 2000 pověřen proměnou velkých skladových hal na nákupní centrum obchodního řetězce Mercator. Dostali za úkol vyřešit plochu přes 30000 m², ale jako architekti se mohli projevit jen na úzkém pásu komunikačního jádra spojujícího nákupní zónu s dvoupodlažním parkovištěm. Z této malé části však dokázali vytěžit maximum a vznikl z ní symbol celého projektu. Za použití scénických prostředků vytvořili z červených pásů dynamicky zvlněnou skulpturu, kterou musí každý z návštěvníků projít. Z úzkého rudého pruhu, který se původně zdál být pouhou kulisou zakrývající nevzhledné haly, se rázem stal neurální bod nezbytný pro dobré fungování celého projektu.

Obalová matrice
Komunikačně-technický blok obchodního centra Mercator ve městě Nova Gorica je poddajný kontejner umístěný ve zrekonstruovaném skladišti ležícím mezi dvěma parkovacími platformami a nákupním střediskem. V tomto bloku jsou všechny vertikální komunikace (eskalátory, dvě schodiště, výtahy a nákladní výtahy), technické vybavení a klimatizaci. Všichni zákazníci musí při cestě z parkoviště do nákupního centra touto částí projít. Uvnitř bloku je působivý interiér obalený matricí (Matrix Enfolder) – tvořenou různými eternitovými a průsvitnými deskami. Konstrukce obalové matrice musí mít schopnost převzít různorodost vnitřních a venkovních podmínek. Obalovou matrici tak tvoří jednotným systém podstupující lokální změny podle situace, jaké jsou zrovna požadovány na vnější nebo vnitřní straně. Obalová matrice je komunikačně-technickým blokem navrženým jako vertikálně zvrásněná červená plocha o rozměrech přibližně 120m x 18m, která je rozčleněna do osmatřiceti třímetrových pásů. Podobně jako vakuově balené zboží, kde obal přebírá tvar produktu a tím zmenšuje jeho výsledný objem, chová se i návrh třípodlažního technicko-komunikačního bloku tíhnoucího k redukování vnitřních prostorů. Podle toho, jak se mezi sebou tři podlaží liší obsahově, tak se liší také různým tvarem a velikostí. Obalová matrice propojuje všechny tři podlaží a svojí strukturou definuje optimální vnitřní prostor, komponovaný podle proudění a množství lidí v určitých oblastech. Rozdíly mezi dvěma pásy proniká zasklenými částmi do bloku nepřímé denní světlo. V noci se tato polarita obrátí – světlo proniká ze stavby ven a vytváří kolem ní jemné světelné měřítko.
SVA
Autor: Petr Šmídek, 16.12.08
Návštěvnost: 40242 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.