Fondation Cartier

Fondation Cartier
Na bulváru Raspail stojí stěžejní dílo francouzského mága Jeana Nouvela. Ten zde především pod vlivem četby francouzského filozofa Michela Foucaulta vytvořil stěžejní dílo konceptuálního high-techu 90. let. Fenomény transparentnosti, dematerializace a "Foucaultovy slupky" dokázal Nouvel abstrahovat do materiální podoby a jasným gestem vyjádřil své úvahy o architektuře.
Důležitým katalyzátorem při vzniku budovy byl ředitel společnosti Cartier - Alain Dominique Perrin. Ten ponechal Nouvelovi maximální volnost a kvalitní výsledek se dostavil. Na parcele bývalého vlastníka, Amerického centra, existovala nádherná zahrada se vzácným cedrem zasazeným Chateaubriandem. Nouvel usadil svou lehkou transparentní budovu do příjemného parku a vzájemný kontrast živelné přírody a exaktní technologie dominuje celému prostoru.
Provozně dům funguje jako výstavní síň moderního umění a administrativa Cartierovy nadace. Především velkorysé výstavní prostory v přízemí okouzlí srdce architektovo. Báječná střešní terasa je bohužel návštěvníkům nepřístupná. V kancelářích byl kladen důraz na maximální transparenci a z ní plynoucí dematerializaci hmoty, což vedlo až k minimalisticky pojatým interiérům.
Hlavním dojmem z budovy Cartierovy nadace je architektova práce se světlem, jeho uchopení. Budova se mění v různém denním čase, což jsem mohl během svého pobytu v Paříži velmi dobře pozorovat, poněvadž jsem bydlel jen pár kroků od Fondation Cartier. Vivat Nouvel!
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Emmanuel Cattani, Jean Nouvel