Věž Alto Vetro

Věž Alto Vetro
Adresa: Grand Canal Quay, Docklands, Dublin, Irsko
Investor:Coolred Ltd.
Projekt:2002-04
Realizace:2006-08
Užitná plocha:2616 m2
Plocha pozemku:169 m2


Věž Alto Vetro se nachází na křižovatce Grand Canal Quay a Pearse Street. Pozemek, na kterém kdysi stál dvoupodlažní dům Quay Lodge je tvarem klasický obdélník o hranách 21 x 8 m.

Poloha je v kontextu územního plánu mimořádná, neboť je na rozhraní dvou městských celků, představuje moment, kdy návštěvník opouští centrum města a vstupuje do oblasti Grand Canal Dock. Na ose sever-jih tento pozemek charakterizuje jeho schopnost pohledově ukončit nové komunikace, které začínají ve Spencer Docku, přecházíjí přes řeku Liffey na Forbes Street až k náměstí Grand Canal Square.

Tento shluk nového pohybu lidí a prostorové posloupnosti autory přesvědčil, že vertikální dominanta je adekvátní reakcí na výše zmíněné okolnosti a otevře architektonický a urbanistický potenciál této malé, ale důležité parcely. Dalším důvodem pro návrh takovéto budovy byl kontext vodní hladiny a architektonické formy zástavby vnitřního doku, vyvolávající dojem dlouhé svislé stěny.

Budova je 16 patrová skleněná věž. Na severní straně komunikuje především s mostem, na té jižní pak s kamenným molem, které bylo také součástí návrhu. V 1.NP je vstupní hala umístěna do středu dispozice. Je ohraničena prosklenými stěnami, kvůli průhledu na vodní hladinu. Na každé straně vstupní haly se nachází komerční a obchodní prostor. V horních typických patrech nalezneme pokaždé dva byty s obývacím pokojem na konci půdorysu. Tam se návštěvník může kochat panoramatickými výhledy do tří stran. Každý byt má navíc prostorný balkon. Ložnice jsou umístěny na obou stranách vstupní haly a vstoupit do nich lze i skrze zapuštěné posuvné dveře z obývací místnosti. Tato komunikace na okraji dispozice návštěvníkovi umožní pochopit celkový rozměr bytu a rozsah sklem obestavěného prostoru. V nejvyšších patrech jsou navrženy dva dvoupodlažní byty se společnou střešní terasou, která budovu ukončuje.

Architektonicky je budova skleněná obdélníková samostatně stojící věž. Jednotlivá podlaží jsou vyjádřena tenkým kamenným obkladem. Jazyk návrhu je pak vědomě neutrální, nevyjadřující specifickou funkci nebo rozmístění jednotlivých místností v půdorysu. Podlaží jsou prosklená od podlahy až ke stropu. Venkovní plná fasáda je také opatřena skleněným obkladem. Za tímto lehkým obalem budovy lze ještě modifikovat umístění a orientaci dřevěných panelů, ať už kvůli zastínění nebo pocitu ohraničení. Na horní hraně těchto panelů jsou umístěny elektricky stažitelné rolety. Díky rozličným variacím této vnitřní slupky tak i venkovní fasáda budovy získává další rozměr.
Jan Vaněček | Dublin 2008
Zdroj: autorská zpráva, Shay Cleary, Lennart Breternitz

Podrobnosti:
Výška: 51,290m
Počet podlaží: 16 + střešní terasa
2 obchody: přízemí
24 bytů: 1. - 12. patro
2 mezonetové byty: 14. a 15. patro
2 terasy (16. patro)
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nazivo je nadherna
fuzik
03.06.09 01:54
nádherná, ale...
Stano
03.06.09 09:48
stano
Jan Stolek
03.06.09 11:15
...No...ač netázán,...
04.06.09 09:59
jan stolek
Stano
04.06.09 02:54
zobrazit všechny komentáře