Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Sociální bydlení v Izole

Autor: OFIS arhitekti | Rok Oman, Špela Videčnik
Adresa: Ulica Zvonimira Miloša, Izola, Slovinsko | mapa
Investor: Slovinský fond bydlení, obec Izola
Náklady: 3 080 000 Euro Projekt: 2003
Realizace: 2004-06 Užitná plocha: 2294 m²
Plocha pozemku: 4000 m²

Projekt je vítězným soutěžním návrhem na dva bytové bloky. Soutěž byla vyhlášena Slovinským fondem bydlení, což je státem zřízená instituce pro podporu výstavby nízkonákladových bytů mladé rodiny. Projekt byl vybrán jako nejlepší z hlediska ekonomického, racionálního a funkčního. Zvítězil především díky poměru hrubé zastavěné plochy a výsledné plochy určené k prodeji, redukce společných prostor umožnila udržet nízkou cenu. Podpisem smlouvy jsme se zavázali, že čisté náklady na jeden metr čtvereční budou podle přípravné projektové stavební dokumentace činit 600 Euro. Důležitým hlediskem byla také flexibilita návrhu.
Obytné bloky se nacházejí na kopci s výhledem na záliv v Izole a na okolní kopce. Základním urbanistickým zadáním byly dva obytné bloky o velikosti 60 x 28 m, požadovaná kapacita byla třicet bytů různých velikostí a uspořádání, od garsonek po třípokojové byty. Byty jsou malé, pokoje mají nejmenší velikost, kterou umožňují slovinské normy. Uvnitř bytů nejsou žádné prvky nosné konstrukce, což umožňuje maximálně flexibilní uspořádání.
Vzhledem k místnímu středomořskému klimatu je důležité rovněž řešení venkovních prostor a zastínění. Projekt počítal s tím, že každý byt bude mít jakousi verandu, která zajistí chráněný, zastíněný a přirozeně odvětrávaný prostor přecházející v interiér. Textilní zástěny chrání balkony a byty před zvědavýma očima, ale díky tomu, že jsou částečně průhledné, umožňují obyvatelům výhled na záliv. Perforované boční panely zajišťují prostupnost, proudění vzduchu a odvětrávání prostoru. Syté barvy vytvářejí v jednotlivých bytech specifickou atmosféru. Boxy na stranách každého balkonu nabízejí prostor pro umístění klimatizačních jednotek. Malé místnosti jsou vizuálně zvětšeny perspektivou textilních zástěn, která propojuje exteriér a interiér.
OFIS arhitekti
Zdroj: autorský text
Vložil: Petr Šmídek, 18.12.08
Návštěvnost: 45223 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.