Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Řevnicích

Autor: Lábus AA | Ladislav Lábus, Norbert Schmidt
Adresa: Řevnice, Česká republika | mapa
Realizace: 2004 - 2006 Užitná plocha: 183 m²
Zastavěná plocha: 140 m²

Stavební parcela s krásným výhledem do údolí Berounky se nachází ve vilové čtvrti na severním svahu Řevnic. Pozemek ležící na křižovatce dvou ulic je na jižní straně oddělen od komunikace skupinou vzrostlých jehličnatých a listnatých stromů, které dominují celé parcele. Severní část pozemku zabírá zahrada s ovocným sadem.
Umístění i řešení rodinného domu je podřízeno snaze stavbou co nejméně zasáhnout do půvabné zahrady a zejména využít nabízené výhledy do krajiny, a přitom eliminovat nepříznivou severní orientaci pozemku; poskytnout všem místnostem výhled, a zároveň zajistit i oslunění. Dům jsme situovali do jihozápadní části pozemku na místo stávající chaty, takže kácení zeleně i zábor zahrady byly omezeny na minimum. Snaha zajistit výhledy i oslunění všem obytným místnostem vedla ke specifickému řešení půdorysu domu, na východní straně kaskádovitě ustupujícímu od jihu na sever. Stavba se snaží svým tvarem, odskakující hmotou a materiálovým pojednáním co nejpřirozeněji včlenit do daného prostředí. Při návrhu stavby byly velice úzkostlivě hlídány měřítko a proporce domu ve snaze opticky redukovat objem stavby. Stavba je na severní a východní straně výrazně členěna na přízemí a „nástavbu“ patra. Patro je řešeno jako přidaná, lehká rámová konstrukce, aby dům působil při pohledu ze zahrady spíše jako jednopodlažní.
Prostorový koncept stavby je založen na vytvoření obytného prostoru, lemovaného z jihu a ze západu zdí vybíhající mimo samotný půdorys domu, otevřeného na severní a východní straně do zahrady. Obytný prostor přízemí je vymezen vsazenými, různě velikými a různě materiálově pojednanými boxy, které napomáhají docílit maximálního propojení interiéru se zahradou a okolím.
Projekt
Fotograf
Tomáš Balej
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 10.12.12
Návštěvnost: 57191 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Obdiv Paloš 21.06.15 19:54
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.