Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Het Aluminium bos

Autor: Micha de Haas
Adresa: Voorveste 2, Houten, Nizozemí
Web: www.aluminium-info.nl
Realizace: 1999 - leden 2000 Soutěž: 1997
Užitná plocha: 996 m²

Prozíraví podnikatelé ve stavebnictví vědí, že jim jejich vlastní firemní budova může při zviditelnění a prosazení se na trhu velmi pomoci. V České republice máme zářný příklad v osobě Leopolda Bareše, jednoho z majitelů firmy Sipral, jejíž sídlo designoval Stanislav Fiala. Ze zahraničí je mistrem "stavebního marketingu" Vitra s Rolfem Fehlbaumem v čele. Podrobně byl tento trend zmapován na přelomu století v baskickém Bilbau, kde byla postavena jedna z nejdražších staveb na planetě - Guggenheimovo muzeum. Díky mediálnímu ohlasu se investice vrací mnohem rychleji, než bylo předpokládáno. Pro tuto zkušenost se v odborných kruzích vžil termín "Bilbao efekt".
Podobně cíleně postupoval i holandský svaz producentů a zpracovatelů hliníku. Svou fyzickou vzorkovnu pojal jako stánek oslavující tento stavební materiál. Architekt Micha de Haas vytěžil z hliníku maximum. Aluminium Centre je navíc Haasova první realizace. Stavba je situována na břehu umělého jezera. Krabici na čtvercovém půdoryse vynáší do výšky 6 metrů rovných či šikmých 368 sloupů o oválném průřezu 90-210 mm. Koncept tohoto řešení hledejme v tradičním holandském lesíku. Tenké kmeny stromů vyrůstají jak z břehů tak z vody, slunce vrhá měkké stíny na pohupující se hladinu, vánek se proplétá mezi kmeny - zkrátka imprese jak prase. Hliník má navíc tu úžasnou vlastnost, že nádherně měkce odráží světlo a tak můžete v Houtenském aluminiovém lesíku zažít báječnou atmosféru. V letící krabici opláštěné Alucobondem se nacházejí kromě showroomu prezentujícího všemožné použití hliníku v praxi i konferenční místnosti, kanceláře a sociální zázemí. Do hmoty jsou vyřezána 4 atria, jejichž hlavním úkolem je dostatečně prosvětlit 1000 metrů čtverečních užitné plochy. O výjimečnosti stavby svědčí i rozpočet - něco málo přes 80 milionů korun. Hliníku zdar !
Autor: Jan Kratochvíl, 30.07.04
Návštěvnost: 46834 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.