Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kancelářská budova Picasso Center

Autor: Peter Märkli
Spolupráce: Jakob Frischknecht, Nathalie Spahn
Adresa: Brunngasslein 12, Basilej, Švýcarsko | mapa
Web: www.ubs.com
Investor: UBS (CH) Propert Fund – Swiss Commercial «Swissreal»
Realizace: 03.2008 Soutěž: 2002

Budova stojí na význačném místě Picassoplatz. Jedná se o rohovou parcelu v blokové zástavbě převážně šestipodlažních domů. V sousedství se nachází významné budovy, mezi nimiž je i umělecké muzeum a samostatně stojící sídlo společnosti Baloise Insurance Company. Pro blokovou zástavbu v této oblasti je typické, že raději než aby se domy řadily přímo k uliční čáře, tak mnoho z těchto pravoúhlých staveb z 20. století uskakuje zpět. Delší strana pozemku sousedí s příjemným prostorem Brunngässlein, což je úzká ulička vedoucí do relativně otevřeného náměstí Picassoplatz. Přízemí nové stavby se záměrem vytvořit urbánní a prostorové souvislosti s předem zmíněnými budovami kopíruje z velké části uliční linii. Hmoty horních podlaží byly vykrojeny, aby mohlo směrem do Brunngässlein vzniknout malé nádvoří. Oba trakty vytváří v městotvorném gestu stavební linii nového uličního prostoru. Ve vynechané části vznikl venkovní prostor vytvářející dialog s Picassoplatz a dodávající Brunngässlein větší prostorovou šířku. V komplikovaném architektonickém prostředí je vybudování enormního stavebního objemu přijatelnou a oprávněnou urbanistickou reakcí na každou situaci.
Proporce stavby a uspořádání jejich jednotlivých částí se zakládá na modulovém systému, který je pak dále členěn v poměru 1/8, 1/16, 1/32, atd. V přízemí jsou konferenční místnosti, kanceláře a přístup do podzemních garáží. Do horních podlaží se lze dostat předním schodištěm. Umístění a přístup do obslužných prostor je kolem centrálního jádra umožňujícího přístup ze dvou stran. Patra je tak možné rozdělit do jednotlivých místností nebo ponechat jako jednu velkou otevřenou kancelář. Vysoké prostory 'atikového patra' jsou využívány pro zasedání, přestávky zaměstnanců a kanceláře. Fasáda je elegantně komponována z tmavě šedé oceli.
Peter Märkli
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 07.08.09
Návštěvnost: 49206 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.