Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce Kunstmuseum Basel

Autor: Gigon/Guyer Architekten | Annette Gigon, Mike Guyer
Adresa: Sankt Alban-Graben 16, Basilej, Švýcarsko | mapa
Web: www.kunstmuseumbasel.ch
Investor: Baudepartment des Kantons Basel Stadt
Projekt: 2003 Realizace: 2004-07
Soutěž: 2001

Rozšíření uměleckého muzea v Basileji do sousední budovy bývalé banky nabízí významné zlepšení v prostorovém uspořádání muzea, zejména pak v podobě dalších výstavních ploch. Komplex budov, skládající se z uměleckého muzea postaveného v roce 1936 architekty Rudolfem Christem a Paulem Bonatzem a budova Laurenzbau, což je bývalá národní banka z roku 1926 od architektů Sutter & Burckhardt, podstoupil částečnou konstrukci. Nicméně od vybudování dalších výstavních prostorů pro dočasné expozice tak, jak to bylo zvažováno v průběhu architektonické soutěže v roce 2001 a konceptu další stavby, která by obsahovala tyto funkce, se nakonec upustilo. Charakter a rozsah různých restrukturalizačních prací se liší a sahá od vytváření nových prostorových vztahů navracejících budovy do původního stavu, ale také lehlé obnovující 'dotyky' nebo dokonce jen rekonstruující 'přeleštění' povrchů. Rekonstrukční práce byly uskutečněny v několika fázích, aby nebyl narušen provoz muzea.
Během první fáze rekonstrukce (2004-05) byla budova Laurenzbau přestavěna na knihovnu. Čítárna knihovny byla nedávno přemístěna do působivé haly v Laurenzbau se stěnami obloženými mahagonem a velkým centrálním světlíkem. V hale byla zrekonstruována kyvná křídla prosklených dveří a poškozená kamenná podlaha byla nahrazena akátovými parketami. Zasklený světlík zůstává v hale hlavním zdrojem přirozeného světla a nyní osvětluje čtenářské stoly umístěné pod ním. Nový nábytek v čítárně tvoří na jedné straně standardní kovové knihovny a na druhé straně účelové pulty, stoly a skříně z tmavě mořeného akátu. Na knihovnách jsou umístěna nová svítidla, aby osvětlily knihy (přímo) stejně jako i celou místnost (nepřímo). Židle do čítárny vznikly ve spolupráci se švýcarským designerem Hannes Wettsteinem. Jejich zelená látka do určité míry navozuje pocit tradičních knihovních čítáren.
Ve druhé fázi (2005-06) byla zrekonstruována budova muzea, zejména pak knihovní místnosti byly změněny na výstavní prostory a bistro. Velké vitríny, dveře a okna v pasážích vtahují návštěvníky muzea ale i klienty restaurace. Z červeno-šedě žilkované pískovcové podlahy pasáže vystupuje velkorysé schodiště a rampa z šedého pískovce vedoucí do nového bistra. Úzký prostor bývalé knihovny nyní slouží jako jídelna pro bistro. Hosté mohou posedávat na nové dlouhé kožené pohovce a dívat se skrz prosklené dveře na příchozí a odchozí návštěvníky ve velké vstupní hale muzea se sochami. V sousedním baru je ústředním prvkem leštěná mosaz. Takto ošetřený materiál vytváří nápadný kontrast k tmavě hnědým matným tónům stejného materiálu použitého na okenní rámy a dveře – to stejné platí o historických i nových materiálech.
Třetí fáze (2006-07) zahrnovala přemístění obchodu a obnovu vstupní haly, z níž se stalo centrální místo  všech služeb návštěvníkům. Uvolnění chodby v přízemí kolem malého nádvoří představovalo velmi důležitou část celé přestavby. Tato chodba původně sloužila jako výstavní prostor. V průběhu let však byla využívána jako kavárna a šatna, což neprospívalo tomuto prostoru ani kavárně. Dnes tato velkorysá a dobře osvětlená chodba opět slouží jako výstavní prostor a v budoucnu zde budou dočasně umístěny sochy a reliéfy.
Annette Gigon / Mike Guyer, Architekten
Autor: Petr Šmídek, 20.04.09
Návštěvnost: 49290 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.