Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Návštěvnické centrum Vitra

Autor: Herzog & de Meuron | Jacques Herzog, Pierre de Meuron
Adresa: Charles-Eames-Strasse 1, Weil am Rhein, Německo | mapa
Web: www.vitra.com
Investor: Vitra AG
Projekt: 2006 Realizace: 22.02.2010

Nadcházející pondělí bude veřejnosti zpřístupněna jedna z nejočekávanějších staveb, které budou v Německu letos dokončeny. Koncept návštěvnického centra Vitra pocházející od ateliéru Herzog & de Meuron v sobě spojuje téma, která se u těchto švýcarských architektů opakuje již pravidelně: pradům a vrstvení. Jednoduše řečeno tento projekt tvoří archetypy domů vyskládané nad sebou. Proporce a rozměry vnitřních místností mají vzbuzovat důvěrně známé pocity z bytových domů, které Herzog s de Meuronem  nazývají „domestic scale“ (domácí měřítko). Důvěrně známý archetyp je zde však silně abstrahovaný: černě omítané protáhlé tvary s prosklenými čelními stěnami. Celkem je na sebe vyskládáno dvanáct domů v pěti úrovních do výšky 15 metrů. Hmoty působí jako by byly jen tak pohozené, ale ve skutečnosti se jedná o  staticky komplikovaný celek s enormním vyložením. Složitost celé konstrukce si každý uvědomí hned při vstupu, kde se nad ním kupí jako táborákové klády „malé vertikální město“.
Příjemným detailem ve vstupním podlaží jsou dlouhé dřevěné lavice, které jakoby vyrůstaly z podlahy a obalují stěny spodních domů. Vitra přivítá každý rok 100000 návštěvníků a při tak velkém zájmu je třeba zajistit, aby i dlouhé čekání na prohlídku bylo co nejpříjemnější. Uvnitř domu se bude nacházet expozice “Home Collection“, kam se vyjede výtahem do čtvrtého patra na začátek prohlídkové trasy. Do výstavních místností se zakusují spirálovitá schodiště propojující mezi sebou jednotlivá patra. Vnitřní dispozice působí téměř jako labyrint. Kvalita vnitřních prostorů je však nepopiratelná a zaručeně udělá na každého návštěvníka silný dojem: konceptem, funkcí, materiálem i způsobem zpracování jednotlivých detailů. Přestože bílý interiér působí neutrálně, tak je těžké udržet pozornost a soustředit se pouze na vystavovaný nábytek – kromě nečekaných průhledů uvnitř stavby se totiž nabízí i výhledy velkými prosklenými plochami na Basilej nebo nedaleký kopec.
Svými celkovými rozměry 57x54 m a výškou 21m stavba výrazně přečnívá sousední muzeum od Franka Gehryho i konferenční centrum od Tadao Ando. V dohledné době se rovněž dočkáme dokončení výrobní haly od SANAA. Tato oválná stavba od japonského ateliéru však bude stát mimo návštěvnické trasy a ani na sebe nebude upozorňovat výraznými tvary.

Literatura
 
 

Autor: Petr Šmídek, 21.02.10
Návštěvnost: 52762 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Herzog & de Meuron A.J.K. 21.02.10 21:09
velmi putavy projekt ha-nka 25.02.10 01:16
Úžasné Daniel John 02.09.10 18:34
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.