Železnice a autobusové nádraží Lausanne

Železnice a autobusové nádraží Lausanne
Adresa: pl Saint François, rue Centrale, Lausanne, Švýcarsko
Projekt:1988
Realizace:1994-2001


Historie celku sahá až do roku 1988, kdy byl na tuto oblast Flon zpracován regulační plán. Předměstí Flon byla bývalá průmyslová oblast, které prošla významnou rekonverzí. Nádraží se nachází v centru čtvrti Flon, v jeho údolí. Nádraží patří do sítě nové infrastruktury spojující město Lausanne se svým předměstím Flon. Vzhledem k poloze Flon a jeho údolí je tento dopravní uzel řešen v několika úrovních. Horní úroveň slouží pro osobní vlaky, čtyři tratě jsou svedeny na jeden ocelový most. Na prostřední úrovni se nachází autobusové nádraží a kruhový objezd. Vlakové a autobusové nádraží, spolu s výtahy a kruhovým objezdem, bylo stavěno v jedné etapě a dostavěno v roce 2001. Je navrženo v jednotném architektonickém stylu - budovy s ocelovou nosnou konstrukcí a skleněnou fasádou. Významné oživení skleněné fasády je pomocí motivů z červené barvy.
Druhá fáze výstavby pak zahrnovala podzemní dráhu, která se nachází na nejspodnější úrovni. Mezi podzemní dráhou a úrovní autobusového nádraží pak vzniklo šikmé náměstí.
Nádraží nyní sestává z 85,000 čtverečních stop nadzemní stavby a 35,000 čtverečních stop podzemní stavby. Vertikální vzdálenost pro přesun mezi dvěma úrovněmi je 65 stop. Nový tunel pro příjezd vlaků je 1,300 stop dlouhý.
Eva Kosíková,Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Bernard Tschumi