Wines Home

vinotéka, klub a prodejna

Wines Home
Procházíme-li Starým městem, vůbec netušíme že by za hradbami měšťanských domů mohl být ukrytý kus průmyslové historie, pár viditelných stop zapomenutého času Prahy. V Bílkově ulici jedno takové svědectví vydává nově zrekonstruovaný objekt továrny pocházející z roku 1905. Pohled zvenčí nenasvědčuje cokoli o cihlové dominantě tyčícího se komínu a velkorysé budově továrny, vystavěné v nezapomenutelném duchu průmyslové secese.
Původně menší objekt dřevozpracovatelské továrny doznal v roce 1948 viditelných změn - k nejstarší části byly přistavěny nové strojovny, kotelna, brusírna a kancelář. Část nádvoří byla zastřešena dřevěným, nepříliš kvalitně provedeným, přístřeškem. Postupem let továrna chátrala, až skoro vymizela úplně, jen cihelný komín se hrdě tyčil k nebi. V roce 2005 přišli majitelé Design by Donlič architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík s nápadem zrekonstruovat prostor s ohromným potenciálem, jenž navíc sousedí s jejich showroomem a archi- tektonickým a designovým studiem.
Architekta Dombková spolu se svým týmem začala tvrdě pracovat. Bylo třeba rozebrat stávající budovy továrny, repasovat komín, snížit úroveň dvoru, podlahy továrny, vybudovat nový objekt o dvou úrovních. Záměrem architekty nebylo bourat, ale co možná nejcitlivěji přebudovat továrnu znovu, a to aniž by tratila na svém původním romantizujícím duchu.
"Nová" továrna zcela zachová a podtrhuje charakter původní budovy z roku 1905, v interiéru naleznete režné zdivo, ocelové a litinové nosné konstrukce, tovární okna - fasádní i střešní. Stejně jako v původních průmyslových objektech, se i tady vine svobodný prostor uzemněný původními cihlovými zdmi. Celá rekonstrukce spočívá ve velmi osobité symbióze starého s novým, na dynamice kontrastů materiálových a stylotvorných prvků - sklo, ocel, dřevo, cihly, beton, hře průhledů, povrchů, odrazů a průsvitů. Cílem je napětí, tajemství... a harmonie. Charakter rekonstrukce podtrhuje vše nádherné a cenné z původního objektu - cihly, ocel, litina, původní nosné konstrukce - nápadité v logice a jednoduchosti a doplňuje tyto hodnoty trvanlivými a poctivými materiály dneška.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
paráda
klara.kronusova
03.08.09 05:06
...Že jo!...
šakal
03.08.09 06:33
přidávám se
petr cagaš
05.08.09 08:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od DESIGN by DONLIĆ