Ninetree Village

Ninetree Village
Adresa: Hangzhou, Čína
Investor:Joyon Real Estate Investment Co.
Realizace:2004-08
Užitná plocha:23500 m2


Ninetree Village je již druhým projektem z dílny ateliéru Davida Chipperfielda v Číně. Soubor 12 bytových domů se nachází v provincii Hangzhou, v malebném, bambusovým lesem obklopeném, údolí. Hmoty domů jsou rozmístěny v mírně nepravidelném šachovnicovém rastru, díky němuž má každá z dvanácti budov dostatek volného prostoru. Nepravidelnost, daná nepatrným natočením některých objektů je dána svažitostí terénu.
Hlavní vstup na pozemek zajišťuje jižní příjezdová komunikace, která se dále větví do sítě cest přivádějících rezidenty k jednotlivým domům.
Kouzlo a nespoutanost okolní krajiny se autoři snažili v maximální míře zachovat, i proto je každý z domů vybaven dostatečným počtem parkovacích stání ukrytých v suterénu. Domy tak neobklopují nepatřičné plochy parkovišť ale bambusový háj, pozvolna splývající s okolní bujnou zelení.
Areál sestává z šesti typů bytových domů o různé velikosti a rozložení dispozic závisejících na konkrétním umístění domu, jeho orientaci, výhledům i přístupu denního světla.
Pět bytů v každém domě zabírá vždy kompletní plochu jednoho podlaží cca 400 m². Půdorysné uspořádání interiéru umožňuje plynulé prolínání jednotlivých prostorů, kde funkce definují a vzájemně oddělují pouze pevné elementy zázemí.
Volba materiálů interiéru pak umocňuje klidnou a decentní atmosféru obytné části bytu, který je díky loggii obíhající po celém obvodě domu propojen s okolní krajinou.
Reakcí na tradiční principy čínského stavitelství, i bambusový háj obklopující celý areál, je vnější plášť budov, tvořený dřevěnými lamelami o různé hustotě upořádání. To závisí jak na míře soukromí dané funkce interiéru, tak i na požadavku míry přirozeného osvětlení jednotlivých místností.
Obyvatelé mají dále možnost prostřednictvím pohyblivých elementů pláště regulovat míru vlastního soukromí, či atmosféru ve svém bytě.


Autor: David Chipperfield Architects
Vedoucí projektu: Hans Krause
Architektonický team: Christoph Bartscherer, Libin Chen, Ulrich Hannen, Christian Helfrich, Lijun Shen, Natalia Vinuela
Inženýrský team: ZSADI, Zhejiang South Architectural Design and Survey Ltd.
Zahradní architekti: Levin Monsigny Landschaftsarchitekten
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ninetree village
arthurgabi
28.11.08 12:33
interier
peter hricovec
18.12.08 05:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od David Chipperfield