Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

PET Centrum MOÚ
Pavilon výroby radiofarmak a Oddělení nukleární medicíny

Autor: Architektonická kancelář Burian - Křivinka, Atelier 2002 | Aleš Burian, Gustav Křivinka, Vladislav Vrána
Adresa: Žlutý kopec 7, Staré Brno, Brno, Česká republika | mapa
Investor: Ústav jaderného výzkumu Řež, a.s.; Masarykův onkologický ústav
Realizace: 2005-07

Architektonické řešení
Kompozice stavby je dána jednoduchým dvojpodlažním kubusem obdélníkového tvaru. Z  této lapidární hmoty, odpovídající svými půdorysnými rozměry sousednímu křídlu diagnostického centra, je dle potřeby odebírán nebo přidáván další objem dle potřeb budoucího uživatele. V přízemí je tak dům rozdělen do dvou částí, mezi kterými probíhá dopravní obsluha stavby a příjezd sanitek, v patře se naopak uplatňují výrazné konzoly čekáren (jižní průčelí) a pracoven lékařů (severní průčelí). Toto výrazné hmotové uspořádání se promítá i  v materiálovém řešení. Zatímco vlastní korpus stavby je členěn na plné a prosklené plochy s výraznou horizontalitou, konzoly jsou navrženy z barveného pohledového betonu. Stavbu ukončují střešní nástavby světlíků a strojovny vzduchotechniky v kovovém provedení.
Výplně otvorů budou dřevohlinikové, podlahy povlakové z přírodních linoleí, část podhledů bude akustických.
Celkový výraz stavby bude ryze soudobý. Cílem řešení je moderní zdravotnická stavba, která se sebevědomě přiřadí ke kvalitním stavbám celého areálu.

Statické řešení
Celá stavba je navržena v technologii monolitického železobetonového skeletu se základním nosným modulem 7,2 x 7,2 m.
Vzhledem ke zkušenostem se zakládáním sousedních objektů, bylo důvodné předpokládat skalní podloží, které umožňuje založit stavbu velmi hospodárně na plošných základech. Obvodové zdivo suterénu je navrženo z monolitického železobetonu. tl. 300 mm, stropní desky tl. 270 mm. Konzoly 2. podlaží jsou sepnuty průvlaky pod stropem 2. podlaží. Sepnutí je navrženo předpínacími lany, které probíhají při spodním líci průvlaků a umožňují provádění instalačních prostupů v  jejich střední části.
Stavba je zavětrována ztužujícími stěnami výtahů.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 30.11.08
Návštěvnost: 57942 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Stavba s jasným cílem i konturami. Eva 05.12.08 08:39
Není co dodat Eva 2 05.12.08 11:45
i v reálu paráda brňan 27.10.09 00:22
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.