Budova fakulty ABC Univerzity v Utrechtu

Budova fakulty ABC Univerzity v Utrechtu
Autor: EEA
Adresa: Campus De Uithof, Utrecht, Nizozemí
Investor:University of Utrecht
Projekt:2002-04
Realizace:2004-05
Užitná plocha:14500 m2


Holandsko patří mezi země s největší hustotou obyvatel, aut a staveb architektonických superstar na světě. Největší koncentraci zvučných architektonických jmen na m² má pravděpodobně Kampus De Uithof v Utrechtu. Svůj pomník zde již má Rem Koolhas (Educatorium), Neutelings & Riedjik (Minnaert), Wiel Arets (University Library), Ben van Berkel (NMR Facility), NL architects (Basket bar), Mecanoo, Drost + van Veen architecten, Atelier Zeinstra van der Pol a mnozí další. Poslední přírůstek, budova ústavu biomedicíny ABC, pojmenovaná podle A.A. Hijmanse van den Bergha, pochází z dílen Erika van Egeraata.

Již na první pohled nikdo nemůže pochybovat, kdo je jejím otcem. Do podobného kabátu EEA oblékli již ING Head office v Budapesti, Metzo college v Doetnichemu a několik dalších staveb. Přes den neprůhledný kvádr se seříznutým rohem označující vstup, jehož geometrie byla převedena do nešťastně segmentovaného zasklení, nepůsobí zcela přesvědčivě. Zcela jiný je ale obrázek, který se návštěvníkům naskytne v noci, kdy se fakulta změní v transparentní, zářící klenot.

To hlavní se ovšem skrývá uvnitř. Všechny elementy mobiliáře byly speciálně navrženy pro tuto fakultu. Recepce, studentské posezení, křesla, počítačové stoly a všechny další elementy jsou špičkové designové objekty v Egeraatovsky tradičně módním lesklém, černém či stříbrném materiálovém provedení. Prostorům velí barevná kombinace žluto-zelené, červené, bílé a černé.
Komunikační centrum objektu tvoří tři organická krystalová atria, která vizuálně i akusticky propojují všechny části objektu. Jednotlivé skleněné tabule nejsou spojené, různě se natáčí, překrývají a volně, přesto jasně definují prostor atria. Škoda, že podobná dovednost a estetika nebyla uplatněna pro zasklení vstupu.

Budova ABC Fakulty je další Egeraatova krásná, sexy a koketující architektonická modelka bez zbytečných hlubokých intelektuálních nároků. Vítaná nová kolegyně v kolektivu starších budov kampusu De Uithof, která rozhodně mnohé potěší. Bezpochyby jde o další dobrý projekt značných estetických kvalit z dílen EEA. Pokud má architektura skutečně reflektovat svoji dobu, pak je tento objekt výborným odrazem.

V roce 2007 získala budova ocenění Rietveldprize. Porota svoje rozhodnutí hodnotila tímto výrokem: "Na první pohled se zdá prostorový řád zastřený barokním interiérem, přesto při pohledu bližším se ukazuje být pozoruhodně jasný. Toto je tajná síla projektu."



Autorská zpráva:
V roce 1995 pověřila Utrechtská Univerzita kancelář O.M.A. vypracováním územního plánu pro kampus De Uithof. Od té doby vyzvala řadu známých holandských architektů, aby se podíleli na jeho výstavbě. V rámci posledního rozšiřování kampusu potřebovala univerzita postavit skromnější budovu, která by optimálně využila hlubokou parcelu. Jižní orientace s požadavkem minimálního přímého slunečního osvětlení byl úkol, který vyžadoval inteligentní a udržitelné řešení.

Nová fakultní budova ústavu biomedicíny (ABC) vytváří nové nároží existující Utrechtské Akademické Nemocnice. Vzhledem k chaotickému uspořádání stávajícího urbanistického plánu se objem budovy snaží posílit existující nástupní část do nemocničního komplexu. Zároveň si však budova musí v rámci komplexu udržet vlastní identitu a tvořit součást univerzitního kampusu.
Celková podlažní plocha objektu je přibližně 14 500 m². Skládá se ze tří částí: kanceláří, učeben s individuálními pracovišti, tzv. studijní krajiny ("study landscape") a restaurace. Prostory kanceláří a učeben nabízí flexibilní pracovní prostředí, ve kterém se mohou uplatnit různé vzdělávací modely - od klasické výuky, skupinové práce po individuální výzkum. Uprostřed dispozice se nachází tři kuželovitá zasklená atria, která přivádí nepřímé osvětlení do míst hluboko v dispozici budovy. Spojují veřejné části budovy s učebnami a jsou viditelná ze všech míst v budově. Kužely do sebe integrují nosnou strukturu a slouží jako velké ventilační šachty. Křišťálové sklo tak tvoří technickou páteř domu a zároveň mu dodává atmosféru a srdce. Kombinováním a racionalizováním ortogonální struktury se specifickými tvary a otevřenými atrii vznikl návrh, který splňuje požadavky klienta po skromném, přesto obohaceném prostředí s inspirující identitou.

Hybridní klimatický koncept
Pro objekt ústavu biomedicíny ABC byl vyvinut speciální hybridní koncept vytápění, ve kterém architektonické rozvržení plně podporuje energetický koncept.
Základní teplotu v budově udržuje vodou naplněné polyetylenové pex potrubí umístěné ve všech podlahových konstrukcích. Trubky zahřívají nebo chladí podlahy. Jejich teplota je udržována na 22°C v zimě a 18°C v létě. Ve všech místnostech jsou instalována doplňková otopná tělesa, která umožňuji teplotu přizpůsobit individuálním požadavkům. Výměna vzduchu je zajištěna přirozeným větráním. Venkovní vzduch proniká do budovy fasádou, proudí do tří velkých atrií, odkud je speciálními hydraulicky ovládanými světlíky vypouštěn ven. Na strategických místech jsou v objektu instalovány senzory, které monitorují teplotu a hladinu CO2. Pokud je kvalita vzduchu nedostatečná, systém automaticky aktivuje mechanické odvětrávání. Je-li kvalita vzduchu stále nedostatečná, dojde k aktivaci mechanických ventilátorů, které zajistí přísun čerstvého vzduchu. V případě, že je venkovní teplota příliš vysoká nebo naopak nízká pro přirozené větrání, zajišťuje chlazení nebo vytápění pouze mechanická ventilace. I v tomto druhém modelu je vzduch vypouštěn uzavřenými atrii. Po budově je vzduch distribuován potrubím a je využíváno rekuperátorů, ve kterých dochází k předávání tepelné energie mezi čerstvým a odpadním vzduchem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od EEA