Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Bubbletecture H
výstavní a kancelářské prostory ústavu pro životní prostředí

Autor: Shuhei Endo
Adresa: Sayo-cho, Japonsko
Projekt: 05/2005 - 03/2006 Realizace: 11/2006 - 02/2008
Užitná plocha: 968 m² Zastavěná plocha: 995 m²
Plocha pozemku: 5000 m²

Hlavním požadavkem investora bylo, aby lidé přicházející na toto místo (návštěvníci nebo místní obyvatelé) získali větší zájem o životní prostředí a jeho studium.

"Přemýšleli jsme o vytvoření zcela nového prostředí architektury, jehož vztah a kontakt s přírodou by se dal označit slovem cirkulace."

Pozemek je situován na příkrém severně orientovaném svahu obklopeným lesy. Všechny funkce požadované investorem byly integrovány do výsledného objemu v závislosti na jejich provozních návaznostech a okolním prostředí.
V místě nepoužívané vozovky (jediné rovné místo parcely) byly vedle sebe paralelně umístěny dvě funkce, třetí se vznáší nad svahem ve stejné výškové úrovni podlahy jako dvě předešlé. Toto rozložení hmoty není odůvodněno pouze snahou maximálně využít rovnou část pozemku, ale především dodržet přirozený ráz krajiny a minimalizovat vliv budovy na okolní přírodu.

Cedrové dřevo, původem z Japonska, použité v interiéru přispívá k celkové relativně malé hmotnosti stavby, stejně tak jako možnosti snadné standardizace výroby prvků a tím i vyšší efektivity práce při výstavbě. Současně se využitím lokálních zdrojů omezilo množství produkovaných emisí CO2. Pro opláštění dřevěné nosné konstrukce byly použity 1,2 mm tlusté ocelové desky. Charakteristickou vlastností použitého materiálu pláště je, že po stabilizaci počátečního procesu rezavění již korozi dále nepodléhají a poskytují tak optimální ochranu proti povětrnosti.
Stěny a střecha jsou zčásti ozeleněny mechem, který má výjimečnou schopnost absorbovat velké množství vody.
Použité materiály byly zvoleny díky jejich malým nárokům na údržbu, ale také pro soulad jejich vzhledu a struktury s okolní přírodou. Stavba se spolu s okolím mění, jakoby z něj přirozeně vyrůstala.

Pro založení části stavby na vodorovném terénu bylo použito 16 pilot o průměru 1,5 metru. Na vynášení levitující části stavby se podílejí ocelové nosíky s železobetonovým základem. Jednovrstvá prostorová nosná konstrukce nadzemní části je provedena z cedrového dřeva. Tato konstrukce, seskládaná z dřevěných 2-3 metrů dlouhých nosníků, byla sestavována současně okolo třech hlavních prostor budovy. Centrální část struktury - střecha, byla sestavena na zemi a posléze vyzvednuta jeřábem a přichycena k hotové konstrukci stěn.














Autor: Jiří Vojtěšek, 14.11.08
Návštěvnost: 69124 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
fuuuha stano 14.11.08 00:48
:) honza 14.11.08 10:03
to je ovšem Vích 14.11.08 21:42
hmmm kapitán pejsek 15.11.08 16:23
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.