Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Muzeum umění a architektury v Nanjing

Autor: Steven Holl
Adresa: Nanjing, Čína | mapa
Realizace: 2002-09 Užitná plocha: 2800 m²

Základní historický rozdíl mezi západní a čínskou malbou spočívá v perspektivě. Od 13. století se v západní malbě objevují úběžníky ukotvující perspektivu. Čínští malíři, třebaže si perspektivu uvědomovali, odmítli metodu jediného úběžníku a namísto toho vytvářeli krajiny s “souběžnými perspektivami“, v nichž divák malbou prochází. Pro bohaté střídání prostorových mystérií kompozice čínské malby je charakteristické posouvání zorných bodů, prostorových vrstev, rozprostření mlhy a vody.
Nové muzeum leží u vjezdu do Mezinárodní praktické výstavy soudobé architektury v bujné vegetaci krajiny Perlového pramene nedaleko čínského Nanjing. Muzeum prozkoumává posouvající se výhledy, prostorové vrstvy a rozprostření mlhy a vody, které charakterizuje obsáhlé prostorové tajemství kompozice čínské malby. Muzeum se skládá z “pole“ paralelních perspektivních prostorů a zahradních stěn z černé dusané hlíny, nad nimiž se vznáší světlá “figura“. Přímé chodby v úrovni terénu se postupně ve vyšším patře proměňují v točité průchody. Horní galerie, která je zavěšená vysoko ve vzduchu, se rozvíjí ve směru hodinových ručiček a vrcholí “v poloze“ vzhlížející do dálky na město Nanjing. Tyto zorné osy vytváří zpětné spojení s hlavním městem velké dynastie Ming.
Omezení barevnosti muzea na černou a bílou ho pojí se starými tušovými malbami, zároveň však také vytváří dokonalé pozadí pro zdůraznění barev a textur vystavovaných předmětů. Stěny jsou ze začerněného betonu, který byl odlit do bednění z bambusových kmenů. Příčné spoje místního bambusu vytváří ve stěně reliéf. Ocelové nosníky horní galerie jsou obaleny průsvitnou membránou dvojitých stěn a umožňují jim tak, aby se zjevovaly za stěnami jako duchové.
Variabilní výstavní prostory o velikosti 3000 m² jsou doplněny čajovým domkem a rezidencí kurátora muzea, které jsou orientovány k jižnímu světlu a vodě cirkulující v jezírku. Součástí ekologického záměru je také geotermální způsob vytápění a chlazení, stejně tak využití recyklovaných a energeticky nenáročných materiálů.
Steven Holl Architects
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 06.11.08
Návštěvnost: 55078 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Steven Holl o stavění v Číně Petr Šmídek 06.11.08 11:02
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.