Hasičská zbrojnice Breda

Hasičská zbrojnice Breda
Spoluautor: Juliette Bekkering
Adresa: Tramsingel 71, Breda, Nizozemí
Investor:město Breda
Projekt:1996
Realizace:1999
Užitná plocha:6000 m2
Náklady:6 000 000 Euro


Pokud budete v mládí číst hodně komiksů, budete v dospělosti pravděpodobně navrhovat tak úžasné domy jako Holanďané Willem Jan Neutelings a Michiel Riedijk. Tato dvojice proslula úžasnou výtvarnou zkratkou v perspektivách svých projektů. Jejich domy působí dětsky hravě, avšak jsou důmyslně navržené.
Komplex hasičské zbrojnice v Bredě je složitým organismem s jasnou strukturou a řádem. V jeho útrobách se pohybují usměvaví svalnatí chlapíci. Taky aby se neusmívali, když mají k dispozici vlastní fotbalové hřiště, bazén, bydlení v práci a adrenalinovou permanentku.
Spíše než ohněm je z hasičárny v Bredě možné vyčíst inspiraci stavebním programem a provozními vazbami. Nad největší částí zbrojnice - velkorozponové garáže spojené se skladem všemožného záchranářského vybavení - se nacházejí kanceláře a bydlení hasičů. Hasiči tak mohou takřka z obýváku sjíždět po naleštěných tyčích do garáže a vyjíždět k zásahu. Areál zbrojnice obehnaný zdí z červených pálených cihel kladených struktivně na kant dále obsahuje parkoviště, sportoviště a vstupní atrium s pop stříkačkou - fontánou. To vše zabaleno do progresivní cihelné karoserie. Nejvýraznějším kompozičním prvkem budovy je kancelář ředitele hasičského sboru, která jako obrovský periskop sleduje historické jádro Bredy a bedlivě pátrá po sebemenším náznaku požáru, který právě v Bredě v minulosti napáchal nezanedbatelné škody.
Jan Kratochvíl, 2003
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Neutelings Riedijk Architects