Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

California Academy of Sciences

Autor: Renzo Piano
Adresa: Golden Gate Park, San Francisco, USA | mapa
Web: www.calacademy.org
Realizace: 2000-08

Planetárium, akvárium, muzeum přírodní historie, výzkumné středisko světového významu – to všechno pod jednou střechou a pod zkušenou taktovkou Renzo Piana, to je nová Academy of Sciences. Jejímu otevření (27. září 2008) předcházela největší finanční sbírka v novodobých dějinách San Francisca a téměř deset let plánování.

Stavba, navržená držitelem Pritzkerovy ceny Renzem Pianem, v sobě zhmotňuje principy a cíle akademie: zkoumat, vysvětlovat a chránit přírodní svět. The California Academy of Sciences byla založena roku 1853 jako první vědecká instituce na západě Spojených států, dnes patří mezi přední muzea věnovaná přírodní historii a je celosvětově uznávaným vědeckým pracovištěm na poli přírodních věd.

"Věda je dnes mnohem důležitěší a ovlivňuje náš život víc než kdykoliv před tím. Muzeum přírodní historie může, a musí, v předních řadách čelit otázkám 21. století," řekl dr. Gregory Farrington, výkonný ředitel akademie. "Naším cílem nebylo pouze vytvořit dům se zajímavými expozicemi, ale dům samotný jako exponát demonstrující zájem o přírodu, přírodní vědy a inspirovat jím návštěvníky k podpoře péče o životní prostředí."

The Renzo Piano Building Workshop na návrhu domu spolupracovali s místními Stantec Architecture. Podařilo se jim v jedné stavbě sjednotit sadu dvanácti původních budov postavených během uplynulých osmdesáti let. Navrhli dům jako krajinu vizuálně a intelektuálně zdůrazňující přírodní svět.
"S novou akademií jsme vytvořili muzeum, které by rádo jak vizuálně tak funkčně splynulo s okolním prostředím, metaforické vyzdvižení kousku parku skrývající hmotu budovy pod zemí," říká R. Piano. "Jsme nadšeni ze spolupráce s Akademií na tak výjimečném projektu, ve kterém byly obsah budovy a její design maximálně integrovány. Skrze ekologickou architekturu a inovativní design jsme přidali nový živý element do Golden Parku a vyjádřili tak zcela poslání a cíl akademie – zodpovědnost a ohleduplnost k životnímu prostředí."

Jedním z cílů návrhu bylo vytvoření dojmu průhlednosti a optického propojení budovy s parkem. Toho bylo dosaženo především citlivou volbou materiálů. Byly zde použity např. v Německu podle speciální receptury vyrobené skleněné tabule dovolující návštěvníkům díky své čirosti zajímavé průhledy skrze muzeum do bohaté zeleně okolního parku. Dojem vzdušnosti a lehkosti dále podporují také extrémně štíhlé sloupy zajištěné proti prohýbání speciálně navrženým systémem lan. Pohledový beton podlahy a některých stěn naopak odkazuje na trvalost a výraz přírodních materiálů.
"Muzea obvykle nejsou transparentní," říká Piano. "Jsou většinou opakní, jsou uzavřená. Jsou něco jako království temnoty a vy jste lapení uvnitř a nevidíte, kde jste. Ale tady jsme uprostřed parku navrhovali muzeum přírodní historie, to byly dvě zásadní věci pro formování konceptu návrhu. Kladli jsme důraz na jejich propojení a provázání, jak jen to bylo možné."

Budovu kryje "živá" střecha - 10 115 m² zeleného koberce z místních travin a divokých květin. Zvlněná plocha střechy valící se přes klenuté prostory planetária, deštného pralesa a akvária, svou typografií kopíruje prostorové uspořádání budovy pod ní. Pro návštěvníky je zde navržena vyhlídková plošina, která jim umožňuje obdivovat expresivní střešní krajinu a poznat tak jednu z výhod ekologického myšlení v architektuře.
Střecha probíhá dál přes půdorysnou stopu budovy v podobě skleněného baldachýnu, jež v sobě obsahuje přibližně 6 000 fotovoltaických článků, jejichž prostřednictvím se pokryje více jak 10% energetické spotřeby Akademie. Fotovoltaické články nejsou před zraky návštěvníků nijak skrývané, poskytují stín a vizuální atrakci pro návštěvníky procházející pod nimi do budovy.

Nová Akademie je v rámci areálu situována přímo naproti de Young Memorial Museum, které bylo otevřeno v říjnu 2005 a jehož návrh má na svědomí švýcarská dvojice Herzog & de Meuron. Dialog mezi těmito dvěma budovami a jejich rozdílné pojetí domu uprostřed parku jen potvrzuje rostoucí snahu San Francisca o podporu moderní architektury a designu.

Nová akademie je jedním z deseti pilotních projektů "zelených budov" sanfranciského Department of the Enviroment zaměřených na hledání nových forem ekologické architektury, na integraci architektury do krajiny a hledání nových standardů navrhování k přírodě ohleduplných veřejných budov.

Budova Academy of Sciences již získala četná uznání a ocenění. Projekt byl například již v září 2005 jmenován jako vítěz silver Holcim Award pro Severní Ameriku v kategorii Sustainable Construction. Dále pak v roce 2006 bylo autorům porotou Enwiromental Award vysloveno uznání, za nový ekologický koncept a neotřelý design.














Autor: Jiří Vojtěšek, 20.10.08
Návštěvnost: 62216 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Ekologická stavba? Student architektury 28.03.12 19:58
Co je ve jménu? Dr.Lusciniol 29.03.12 15:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.